Сучасні телевізори вражають уяву не тільки досконалістю технологій, але і різноманіттям вибору. Та якщо поняття діагоналі і розширення ми, покупці, вже якось засвоїли, то з відмінностями матриць поки ще плутаємося. Але ж саме від технології виробництва дисплея залежить якість зображення та для яких цілей підходить телевізор - одні моделі гарні для перегляду фільмів, а інші - захоплять геймерів. В 2021 один з провідних виробників телевізорів LG представив нові моделі в лінійках OLED, QNED і NanoCell. Давайте розберемося, в чому різниця між ними, і на які показники і функції вплинуть відмінності.

Історія питання

Щоб розібратися в технологіях, потрібно зробити екскурс в історію розвитку телевізорів. Перш за все уточнимо, що зараз мова піде про рідкокристалічні (РК) телевізори. В основі такої технології лежить панель з рідких кристалів, яку для отримання зображення необхідно підсвічувати. Саме способи підсвічування стали одним з напрямків еволюції РК телевізорів. Спочатку це були катодні лампи, відомі нам як «лампи денного світла». Згодом їх замінили на світлодіоди, завдяки чому телевізори стали помітно тонші, а якість зображення значно покращилася. Світлодіодне підсвічування, в свою чергу, також зазнавало змін заради покращення якісних характеристик. Спочатку джерела світла розташовувалися по периметру панелі, потім безпосередньо за панеллю. Пізніше виробники почали використовувати технологію локального затемнення (local dimming). З її допомогою всі світлодіоди за панеллю ділилися на кілька зон, кожна з яких керувалася автономно. Це збільшило глибину чорного кольору - одну з головних характеристик зображення. Наступним кроком стало зменшення розмірів світлодіодів, і, відповідно, збільшення їх кількості на панелі. Технологію назвали MiniLED. Виробники розмістили на панелі близько 30 000 світлодіодів. Чим більше джерел світла, тим якісніше можна управляти передачею кольору екрану і підвищувати якість картинки.

Технології виготовлення матриць також різняться, і розвиток технологій призвів до появи рідкокристалічних екранів на квантових точках (quantum dot). Це частинки меншого розміру, які ще більш ефективно розділяють світло. Квантові точки розміром від 3 до 7 нанометрів розташовуються шаром між світлодіодами та РК панеллю. Вони поглинають світлові хвилі від світлодіодів і випромінюють інші. Червоний колір генерують точки більшого розміру, зелений – менші точки. Така технологія збільшує чіткість, яскравість і глибину чорного кольору - при відсутності світла вимкнений екран повністю чорний.

NanoCell

Популярні новини зараз

Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче

Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено)

Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр

Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати

Показати ще

Тепер саме час перейти до відповіді на питання, що ж це за технологія - NanoCell. Компанія LG кілька років тому зробила черговий важливий крок в розвитку РК екранів. Виробник використав наночастинки розмірів всього 1 нанометр, щоб зробити чистішим світловий потік шляхом поглинання частини спектра між червоним і зеленим кольором. Винахід підняв на новий рівень якість управління елементами матриці в телевізорі, його назвали Nanocell.

QNED

Подальші дослідження компанії LG в напряму якості зображення, яскравості відтінків і насиченості чорного кольору йшли шляхом комбінування попередніх розробок. І виробники домоглися неймовірних результатів. Так була створена технологія QNED, де Q (quantum dot) - квантові точки; N (NanoCell) - фільтр відтінків; ED (MiniLED) - підсвічування з мініатюрних світлодіодів. В основі технології є панелі MiniLED, доповнені quantum dot і наночастинками Nanocell. Сьогодні QNED - це найсучасніша матриця в рідкокристалічних телевізорах LG.

OLED

Друга новітня розробка від компанії LG – телевізори за технологією OLED, яка дозволить в найближчому часі масово виробляти гнучкі екрани. Тобто, телевізор можна буде згорнути «трубочкою». Незважаючи на схожість назв, OLED має мало спільного з попередньою розробкою QNED. В основі OLED знаходяться вже не рідкі кристали, а органічні світлодіоди. Їм, на відміну від РК панелей, не потрібна додаткова підсвітка, тому що такі світлодіоди самі стають джерелом світла при подачі струму. На сьогоднішній день OLED екрани є найсучаснішими, з майже ідеальною передачею кольору, контрастністю і неймовірно глибокими відтінками чорного. При цьому такі телевізори можуть бути товщиною всього кілька міліметрів і, як уже згадувалося, скочуватися в рулон.

Що обрати

Ви шукаєте сучасний телевізор, який буде ідеальним одночасно для перегляду фільмів, футбольних матчів та геймінгу? Тоді вам варто звернути увагу на телевізори QNED від LG.

Це справжня магія зображення з вражаючим ефектом присутності завдяки глибині чорних відтінків, насиченим кольорам та неймовірній деталізації. Дисплеї QNED нещодавно з’явилися в Україні та здійснили справжню революцію на ринку рідкокристалічних екранів. Завдяки поєднанню технологій Quantum dot, NanoCell та MiniLED, про які ми розповідали вище, телевізори QNED набули характеристики, які не можуть навіть порівнюватися з можливостями інших РК екранів. Такі новітні екрани чудово передають кольори навіть за умови найвищого рівня показника яскравості.

Телевізори QNED мають весь спектр преміум розваг: Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, технологія WISA speakers для домашнього кінотеатру, 120 ГЦ, AMD FreeSync Premium, HDMI 2.1, Motion Pro. Ще одна визначна відмінність QNED – надзвичайна деталізація й чіткість – особливо вражає на великому екрані. Телевізори QNED від LG з найбільшою діагоналлю 86 дюймів та форматом Real 8K надають унікальну можливість поринути в захоплюючий фільм або улюблену гру, та відчути шалено яскраві емоції від інноваційної якості зображення!

var head = document.getElementsByTagName('head')[0]; var script = document.createElement('script'); script.type = 'text/javascript'; script.async = true; script.src = "//a4p.adpartner.pro/branding?id=6292&" + Math.random(); head.appendChild(script);