Сьогодні під стінами Міністерства охорони здоров’я зібралося понад півтисячі незадоволених ходом вакцинації та протиковідними заходами з боку держави.

Це вже друга акція, яку проводять активісти з метою звернути увагу чиновників і політиків на корупцію в профільному міністерстві та загальну відсталість відчизняної медицини від світових лідерів галузі.

«На жаль міністерство наше звернення (N15/69150/0/1-21) проігнорувало і навіть формальної відповіді не надало, хоча мало згідно чинного законодавства зробити це впродовж 10 днів. І тут виникає дві думки: або керівництво МОЗу самоусунулося від виконання обов'язків і досі святкує Новий рік, або їм просто байдуже і на закон, і на медицину, і на українських людей. В обох випадках наслідок один - більше 8500 нових захворілих та майже 200 смертей за минулу добу. І підготовка до чергового локдауну.

"Ганебним є факт, що міністерство, замість того, щоб пожвавити роз'яснювальну роботу серед населення, ліквідувати причини його страхів та недовіри до вітчизняної медицини вдається до примусу, відмовляючи в можливості користування громадським транспортом та шантажуючи звільненням з роботи. Як наслідок, малий бізнес існує на межі зникнення, а громадяни масово звертаються до судів з позовами проти держави. Така безвідповідальна позиція в умовах пандемії є загрозою національній безпеці, адже створює чергові розколи і в без того розшарованому українському суспільстві", - заявив на заході Ігор Криворучко

Серед учасників акції було багато молоді і представники понад десяти громадських рухів та організацій.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Фото: facebook.com/igor.krivoruchko.5

"Якщо Держава вважає вакцинацію єдиною зброєю в боротьбі з коронавірусом, то мусить скасувати обов'язкову відмову від претензій до виробника вакцини. Або надавати державне страхування у випадку можливих ускладнень.

Основа успішного подолання пандемії - вчасне діагностування хвороби. При платних ПЛРах - кожен громадянин до останнього відкладатиме його проведення, сподіваючись на краще і обмежуючись постановкою діагнозу на основі наявності або відсутності смаків та запахів, наражаючи інших на небезпеку. При безкоштовних - таких випадків буде значно менше. Але щоб задовольнити великий попит в тестах без надмірного навантаження на бюджет - вони мають бути українськими.

Фото: facebook.com/igor.krivoruchko.5

І мусить бути поновлена розробка української вакцини вітчизняними науково-дослідними інститутами. Сьогодні наша, колись високотехнологічна та ядерна держава, не виробляє жодної вакцини. Навіть проти кору, вітрянки чи дифтерії. На наших громадянах тестують препарати закордонні медичні корпорації, але потім нашим фармацевтичним компаніям не дають замовлень на виробництво цих препаратів. Ми перетворилися на класичний сировинний придаток, як країна третього світу. І схоже, що владу це влаштовує. Але нас - ні!» - йдеться в зверненні активістів до МОЗ.

Координатор заходу Ігор Криворучко попередив чиновників МОЗ, що ігнорування інтересів українців лише збільшить тиск суспільства на міністерство.