Вакцинація в Україні досі не почалося в тому числі через те, що відповідальним за процес призначено радника голови Офісу Президента Михайла Пасічника.

Як пише видання Realist, Пасічник - це особистість "у багатьох відношеннях легендарна", і тим, хто хоча б побіжно знайомий з його "подвигами" минулих років, має бути зрозуміло, чому питання боротьби з Covid в Україні, якими він займається, до сих пір залишаються тільки питаннями.

Сьогодні Пасічник займає посаду радника глави ОПУ Андрія Єрмака, і його безпосередня близькість до 15 млрд гривень, які МОЗ планує на вакцинацію, викликає реальні побоювання за долю бюджетних грошей.

У 2002-2003 роках Пасічник очолював Держслужбу України лікарських засобів. Верховна Рада змушена була створити Тимчасову слідчу комісію для з'ясування масштабів шкоди, завданої з його подачі системі охорони здоров'я. Всі тендери на закупівлю ліків за бюджетні гроші вигравала компанія Пасічника "Фалбі". При цьому ціни на ці лікарські засоби для держбюджету були завищені на 500%.

У 2014 році, знову очоливши Держлікслужбу, Пасічник "навстіж відчинив ворота українського аптечного ринку для препаратів із вмістом наркотичних речовин", лобіюючи в тому числі грошові інтереси впливового фармацевта Петра Багрія, відзначається в публікації.

Популярні новини зараз

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

На цей раз, коли у 2021 році повинна проходити закупівля вакцин за бюджетні гроші, "куш набагато серйозніший". "15 млрд гривень, на які розраховує МОЗ, повинні піти на закупівлю, зберігання і транспортування вакцин. І дуже багато залежатиме від того, наскільки всі ці етапи будуть прозорими", - йдеться в публікації.

Видання звертає увагу, що на нещодавній нараді в ОП Пасічник розпливчасто заявив, що "необхідно виробити оптимальні стратегії і передбачити ресурсне та логістичне забезпечення цього процесу".

"Після викладеного вище стає зрозуміло, що має на увазі Пасічник, кажучи про "ресурсне і логістичне" забезпеченні процесу. Висока ймовірність того, що 15 млрд можуть виявитися зовсім в іншому місці через помилку "логістичного процесу" під наглядом Пасічника, а мільйони українців так і залишаться без вакцинації", - пише Realist.

Днями також повідомлялося, що Михайло Пасічник замішаний і незаконної VIP-вакцинації в одній з клінік Києва.