Наші читачі пам'ятають, що в Україні пройшли новорічні та різдвяні свята. Наприкінці 2020 року українцям дозволяли ходити до закладів громадського харчування. Не секрет, що "локдаун" теж закінчиться і активним громадянам буде відкрито вхід до кафе і ресторанів.

Це чудовий спосіб проводження вільного часу - побачення, ділові зустрічі і врешті-решт просто місце, де можна поїсти. Проте іноді такі походи закінчують плачевно. На цей раз ми знайшли відповідь, що робити, якщо ви отримали отруєння в закладі громадського харчування.

Про це стало відомо завдяки публікації українського нотаріуса Олександра Моргуна в мережі Instagram.

Публікація Олександра Моргуна, скріншот: Instagram

"Повечерявши з друзями в одному з ресторанів міста, о 10 вечора довелося викликати швидку, а залишок ночі провести в інфекціонці... Сьогодні ми поговоримо про алгоритм, за яким ресторан точно компенсує вам витрати на лікування, а також моральну шкоду.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Залишилось два дні: українців попереджають востаннє

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Якщо вам офіціант виніс блюдо, і ви бачите, що з ним щось не так: у страви підозрілий запах, і свіжість продуктів викликає питання! Відразу відмовляйтеся від такої страви! Незручна ситуація і несхвальний погляд офіціанта на завдадуть такої шкоди вашому здоров'ю, як це зробить харчове отруєння.", - пише юрист.

Харчове отруєння, https://bitly.su/aSFjhKM

Але що робити, якщо після вечері в ресторані у вас з'явилися симптоми отруєння?

1. Негайно зверніться до лікаря. Це необхідно як для надання вам кваліфікованої допомоги, так і з метою збору доказів. Справа в тому, що в цій неприємній ситуації, вам треба довести, що шкоди здоров'ю було завдано саме в результаті вечері в ресторані. У зв'язку з цим вам необхідно отримати медичний висновок. Вкрай бажано, щоб в ньому було відображено причинно-наслідковий зв'язок між вечерею в ресторані і отруєнням. Також зберігайте і інші документи: виписку з лікарні, результати аналізів, чеки з аптеки.

Зустріч в кафе, фото з відкритих джерел

2. Обов'язково зберігайте чек з ресторану, або, якщо чек не зберігся, але ви оплачували рахунок карткою, виписку з банківського рахунку. Дуже знадобляться свідки, які зможуть підтвердити ваші свідчення - це можуть бути ваші друзі з якими ви проводили вечір.

3. Наступний крок не біжіть відразу до суду, а напишіть претензію власнику ресторану (індивідуальному підприємцю або керівнику юридичної особи). До претензії прикладіть копію чека і медичного висновку, а також інших документів. У претензії ви можете заявити вимоги: - про повернення вартості вечері , - про компенсацію вартості лікування, - у випадку тривалого лікарняного, компенсацію втраченого доходу. Претензію треба направляти рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Після того як прийшла претензія зустріньтеся з власником і розкажіть йому про свої наміри і про те, як ви бачите рішення даної ситуації. Можна трошки налякати його поширенням даної інформації в соц. медіа та на профільних сайтах. У більшості випадків свідомі власники самі підуть вам на зустріч оскільки не захочуть псувати собі репутацію і нерви.

Суд, фото: скріншот з відео

Але, якщо в добровільному порядку залагодити ситуацію не вдалося, слід звернутися з позовною заявою до суду. У суді, крім названих вище вимог, Ви маєте право вимагати компенсації моральної шкоди відповідно до ст.1168 ЦКУ відшкодування моральної шкоди, інших пошкоджень здоров'я або смерті фізичної особи. Крім заяви до суду, ви також маєте право звернутися зі скаргою до Держспоживслужби.

Вашу скаргу буде розглянуто і при виявленні порушень санітарного законодавства в області захисту прав споживачів, винних осіб буде притягнуто до відповідальності!

Раніше повідомляли, Лазебна розкрила, як українці отримують безкоштовні продукти і речі.

Як повідомляв Знай.uа, карантин перетворив Львів на місто безробітних.

Знай.uа писав, молодим мамам пообіцяли допомогу від держави: куди звертатися, якщо ні з ким залишити дитину.