Як відомо, 2021 рік в Україні почався зі зростання комунальних тарифів. Втім, після народних протестів влада погодилася їх знизити. Але чому ж тарифи ростуть?

Це питання роз'яснює відомий блогер Сергій Корнак.

«Звичайно, тарифи піднялися в рази. А зарплати не виросли, доходи через пандемію стали в рази менше. Витягування грошей з населення - тобто податок на наше з вами життя - це єдиний спосіб заробляти гроші в бюджет», - зазначає оглядач.

За його словами, вся справа в державному бюджеті. На цей рік його видаткова частина - 1 трильйон 320 млрд гривень, а дохідна - на чверть трильйона менше. Начебто гроші, яких бракує, можна взяти в борг, але у кого? Ні Міжнародний валютний фонд, ні ЄБРР вже не хочуть кредитувати Україну.

Залишається можливість зайняти у власних олігархів, але під божевільні відсотки. Це ті самі облігації внутрішньої державної позики. Олігархи беруть гроші зі своїх офшорних рахунків і позичають державі під 17 відсотків річних, якщо в гривнях, або під 12, якщо в доларах. Більше вони б ніде не змогли отримати такий прибуток - при цьому фактично нічого не роблячи та нічим не ризикуючи.

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Показати ще

«Коли нам розповідають про зовнішнє управління, нам просто дурять голови. Його немає, немає ніякого управління МВФ. Наша країна боргує 85 мільярдів доларів, 11 з них ми боргуємо МВФ, тобто говорити, що він нами керує - це брехня», - говорить Сергій Корнак.

Зараз як раз держава посіла гроші, щоб заткнути дірку в бюджеті - але їх доведеться віддавати. І річ тут, як вважає оглядач, зовсім не в непрофесіоналізмі нинішнього українського керівництва. Навпаки, і Зеленський, і його оточення відають, що творять - і розуміють, чим це обернеться для країни.

При цьому потрібно враховувати, що олігархи фактично звільнені від податків. В основному бюджет наповнює Нафтогаз і ще кілька компаній, які теж пов'язані з тарифами. А у них, своєю чергою, гроші беруться шляхом продажу населенню газу в десять разів дорожче, ніж він був куплений. Тобто платить за все пересічний споживач.

«Ці гроші йдуть на медицину - точніше, на чиновників від медицини, на армію, поліцію, все невиправдано роздуті служби ... У нас кожен п'ятнадцятий - держслужбовець. Це не країна - це сама себе з'їдаюча структура», - зробив підсумок Корнак.

Раніше він звинуватив Дональда Трампа в замаху на підвалини американської демократії.

Також Корнак передбачив долю олігархів на пострадянському просторі.