Фракція "Європейська солідарність" вимагає від уряду заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі і до 1 лютого відзвітувати про плани синхронізації енергосистеми України з країнами Європейського Союзу.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заяву співголови фракції Герасимова.

"Євросолідарність" наполягає на забороні імпорту електроенергії з Білорусі та з РФ. Уряд до 1 лютого має відзвітувати перед Верховною Радою про заходи, вжиті з метою об'єднання електромереж Європейського Союзу та України», - повідомив співголова фракції.

Герасимов вважає, що команда президента Володимира Зеленського " загнала українців в енергетичну кризу посеред зими, повністю проваливши підготовку до опалювального сезону».

Герасимов підкреслив, що така ситуація з паливом сталася вперше за роки незалежності.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Йдеться про відсутність вугілля на складах державних ТЕС «Центренерго».

Також крім заборони імпорту е / е з Росії та Білорусі, в «Євросолідарності» відзначили необхідність для Державної аудиторської служби України провести аудит і перевірку діяльності ПАТ «Центренерго».

"Енергетична криза і загроза енергетичній незалежності України - це не тільки вирок некомпетентності влади Зеленського, а й іспит для парламенту, який повинен довести здатність захищати національні інтереси держави», - резюмував Герасимов.

Нагадаємо, з 3 січня Україна почала імпорт білоруської атомної електроенергії. Поставки почали три компанії, найбільша серед яких» Дніпросталь-Енерго " Віктора Пінчука.

З початку місяця імпортовано близько 80 млн кВт год на суму понад 100 млн грн.

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі здійснювався з жовтня 2019 по березень 2020 р.тоді в загальному обсязі було поставлено понад 1 млрд кВт годин. Тоді тільки прямі збитки української енергосистеми від імпорту, за оцінками експертів, склали від 3 до 5 млрд грн.

Імпорт також спровокував Найбільшу за всю історію країни кризу на енергоринку і рекордні збитки державних енергетичних компаній.