За рахунок цільових коштів, що передбачались для погашення боргів «зеленим» інвесторам, уряд спонсорує корупцію в керівництві компанії «Енергоатом». Про це в ефірі каналу «Україна 24» заявив голова правління Української Вітроенергетичної Асоціації Андрій Конеченков.

Він нагадав, що влада підписала з виробниками «зеленої» електроенергії Меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким інвестори в проекти з альтернативної енергетики погодились на зниження «зеленого» тарифу, а уряд зобов’язався погасити перед ними борги. Проте на сьогодні влада не виконала своє зобов’язання, а кошти, які мали бути спрямовані на погашення боргів частково перераховані «Енергоатому».

«Уряд пообіцяв розрахуватися по всім боргам. Приблизно на сьогоднішній день більше 5 мільярдів гривень отримав «Гарантований покупець» від НЕК «Укренерго», це Ощадбанк перерахував у рамках державних гарантій безпосередньо для зелених. Але чомусь ці гроші починають розділяти 50 на 50, половину «Енергоатому», половину «зеленим», - розповів Конеченков.

За його словами, галузевий регулятор обіцяв проведення аудиту компанії «Енергоатом» перед тим, як дозволяти виплачувати їй борги, однак процес був запущений без жодних перевірок і аудитів.

«Кабінет міністрів, який поставив підпис під меморандумом, не виконує свої зобов’язання. І те, що сьогодні «Енергоатому» він починає покривати борги за рахунок «зелених», це говорить про те, що «Енергоатом» став підпорядкований Кабінету міністрів. Кабінет міністрів таким чином вирішує свої проблеми», - вважає Конеченков.

Популярні новини зараз

Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

На думку експерта, за такої ситуації інвестори змушені будуть звертатись до судових інстанцій, щоб захистити свої права.

«Якщо буде так продовжуватися далі, то великі компанії все-таки будуть звертатися до арбітражів, будуть судитися. Всі хотіли мирним шляхом вирішити цю проблему. Але ми бачимо, що Кабінет міністрів не виконує свої зобов’язання, які були прописані в меморандумі», - резюмував Конеченков.

За даними ЗМІ, на рахунок "Гарантованого покупця" недавно надійшло 5 мільярдів гривень від "Укренерго", яке залучило цільові кредити в держбанків для виплати боргів перед інвесторами в "зелену" енергетику. Держпідприємство виплатило 900 млн грн виробникам "зеленої" енергії і 900 млн грн "Енергоатому". Таким чином, нерозподіленими "Гарантованим покупцем" залишається 3,2 мільярда гривень.
Нагадаємо, підприємства відновлюваної енергетики подають позови щодо невиконання державою своїх обов'язків щодо оплати за вироблену "зелену" електроенергію і крім "Державного покупця" суди почали залучати в якості відповідача також Кабінет міністрів України, як сторону, що підписувала меморандум з інвесторами в поновлювану енергетику.
Як повідомлялося, уряд в грудні 2020 року затвердив державні гарантії для держкомпанії "Укренерго" на суму 10,3 млрд грн з метою залучення кредитів від трьох державних банків для виплати боргів перед ДП "Гарантований покупець", а воно, відповідно, перед виробниками "зеленої "енергії.
Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року. У той же час НКРЕКП вирішила затвердити постанову, яке заборонить ДП "Гарантований покупець" погасити відповідну заборгованість.
16 грудня НКРЕКП відправила "Гарантованому покупцеві" лист з рекомендацією перерахувати мінімум 50% коштів від 10,3 млрд грн компанії "Енергоатом".
На думку асоціацій ВДЕ, таке рішення НКРЕКП усуне єдине поки доступне джерело для погашення "старого" боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електричної енергії з ВДЕ і стане підтвердженням повної неспроможності Кабміну і НКРЕКП виконати умови і зобов'язання відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаним ними в червні 2020 року.