У 2021 році гривня буде зміцнюватися. Такі прогнози у своєму відеоблозі озвучив економіст і політолог Олексій Кущ. За його словами, перевірити, що буде з національною валютою, допомагає своєрідний тест «сировинні ножиці».

«Ідеться про ціну на барель нафти та ціну тонни залізної руди. Якщо ціна на руду вища, ніж на барель нафти, то з гривнею все буде добре, якщо різниця починає скорочуватися, гривня буде слабнути, - пояснив Кущ. – Ціна на барель нафти впливає на вартість енергетичних ресурсів, які в нас практично всі імпортні. Руда – це одна зі статей експорту, але впливає на всю лінійку гірсько-рудного експорту. Якщо руда на високому рівні, наші групи, що експортують, отримують прибутки», - сказав Кущ.

Як зазначив Олексій Кущ, нині ціна на нафту становить 50 доларів за барель, а на залізну руду – сягає 170 доларів за тонну. Розрив – на нашу користь, хоча кілька років тому ситуація була діаметрально протилежна.

«До літа гривня зміцниться в діапазоні від 50 копійок до 2 гривень. Може зміцнитися до 26 чи 27,5 гривень за долар. Все буде залежати від комплексу додаткових факторів», - прогнозує експерт.
У той же час, за його словами, варто очікувати ослаблення долара по відношенню до євро.

«Команді Байдена треба буде запускати соціальні програми, уже затверджений антикризовий план, потім будуть ще програми амортизації кризи. Процес виходу з пандемії буде тривалим, треба проводити м’яку гуманітарну політику, друкувати долари. Таким чином, долар буде слабнути по відношенню до основних світових валют», - сказав економіст.

Популярні новини зараз

На українців чекають додаткові квитанції: комуналка ще більше випатрає гаманці

В Україні знову індексують пенсії: цифри та прогнози

Ощадбанк приготував оновлення для клієнтів: не поспішайте перевипускати картки

Літо перейде в морозну зиму: погодні аномалії в Україні продовжаться - синоптик

Показати ще

Раніше Знай.ua повідомляв, що Кущ говорив, що в світовій економіці з'явиться новий гегемон.

Також він сказав, що Американська модель розвитку економіки йде в минуле.