Компанія ДТЕК закликає уряд заборонити комерційний імпорт струму з Росії і Білорусі та скасувати штучні обмеження на ринку електроенергії, що стоять на заваді інтеграції до європейської енергосистеми.

«Україна наблизилася впритул до критичної точки, коли часу на прийняття рішень майже не залишилося. Для того, щоб енергосистема країни успішно пройшла осінньо-зимовий період та продовжила шлях у напрямку інтеграції в європейський енергетичний простір, необхідно вже сьогодні вирішити питання обмеження імпорту електричної енергії з РФ та Білорусі для приватних компаній, залишивши можливість постачання електроенергії з цих країн як аварійної допомоги, та скасувати прайс-кепи, які є перепоною до лібералізації ринку електроенергії», - йдеться в повідомленні.

Компанія закликала уряд невідкладно втрутитися в ситуацію, що склалася на енергоринку та провести антикризовий штаб за участі прем’єр-міністра.

«Зараз на ринку спостерігається повторення сценарію 2020 року з імпортом електричної енергії з Росії по демпінговим цінам, що призводить до необґрунтованого обвалу індикативної ціни електроенергії до 120 коп/кВтг. Це стає визначальним ціноутворюючим фактором та порушує конкурентні умови на ринку, змушуючи національних виробників нести збитки», - пояснили в ДТЕК.

В ДТЕК додали, що внаслідок фундаментальних економічних помилок і спотворення європейських принципів регулювання українська енергетична галузь знаходиться в стані глибокої кризи.

Популярні новини зараз

У ТЦК облаштують місця для побачень: битва за військовозобов'язаних стане запеклішою

На українців чекають додаткові квитанції: комуналка ще більше випатрає гаманці

10 днів без диктантів та завдань: коли в Україні школярі підуть на осінні канікули

"За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації

Показати ще

Ключовими причинами кризи є масштабні маніпуляції на ринку електроенергії та імпорт електричної енергії з країни-агресора, який вже має незворотні наслідки для галузі та економіки країни.

«Фінансовий дефіцит галузі з моменту запуску нової моделі ринку в 2019 році вже перевищує 50 млрд грн. Це призвело до вимивання обігових коштів у всіх генеруючих компаній та скорочення витрат на ремонти всіх видів генерації. Як наслідок, спостерігається зростання аварійності обладнання, що становить загрозу надійному енергопостачанню», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Україна відновила імпорт струму з Білорусі з січня 2021 року. В лютого розпочалися поставки з Росії. Всього з початку року було імпортовано понад 400 млн кВт годин на суму 650 млн грн.

Напередодні найбільші українські ТЕЦ звернулися до уряду з вимогою заборонити імпорт струму з Росії і Білорусі, а також скасувати штучні цінові обмеження, які призвели до виникнення критичної ситуації в енергосистемі.