Продовження дії експортного мита на металобрухт дозволить зберегти понад 25 тисяч робочих місць і збільшити надходження до бюджету на мільярди гривень.

Про це заявив керівник Центру розвитку ринкової економіки CMD-Ukraine Ігор Гужва на нараді щодо функціонування металургійних підприємств і їх забезпечення металобрухтом, яка відбулася у комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку.

«Якщо продовжується дія експортного мита на діючому рівні, то ми можемо говорити сміливо про збереження 21,5 тисячі робочих місць та створення близько 3,5 тисячі нових робочих місць. Ми можемо говорити про бюджетні надходження всіх рівнів від активізації, продовження ділової активності в ГМК на рівні 3 мільярдів гривень інвестицій», - розповів Гужва.

Він також нагадав, що переваги запровадження експортного мита Україна вже відчула. За його словами, завдяки дії мита на металобрухт в останні кілька років було збережено близько 30 тисяч робочих місць, а державний бюджет отримав додатково мільярдні надходження.

«Економічний ефект дії цих заходів (запровадження експортного мита на брухт – ред.) вражаючий. Крім збереження робочих місць, вони забезпечили надходження від експортного мита більше 1 мільярда доларів до бюджету. Ще 2,9 мільярда гривень надходжень до бюджетів усіх рівнів забезпечила активізація діяльності ГМК та суміжних галузей», - розповів Гужва.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Крім цього, він підкреслив, що переробка лому – один із шляхів виконання «зеленого курсу», адже виробництво сталі з металобрухту набагато екологічніше і економічніше, ніж з руди.

«Кожна тонна повторно спожитого металобрухту економить 1,5 тонни викидів СО2, майже 3 тонни залізної руди, вугілля і витрат електроенергії. Що це означає? Цілі сталого розвитку - це найбільший, глобальний екологічний тренд, який відбувається по всьому світу, починаючи з прийняття Паризької декларації», - пояснив експерт.

Раніше народний депутат Сергій Магера заявив, що уряду слід продовжити дію мита на експорт металобрухту, інакше вітчизняні металурги зіткнуться з дефіцитом сировини, і промисловість піде на спад.

У свою чергу провідний інженер з імпорту заводу «Дніпроспецсталь» Станіслав Чередниченко підкреслив: більшість розвинутих країн захищають свого національного виробника, щоб допомогти йому вижити в умовах кризи, і Україна має робити так само, щоб врятувати промисловість від банкрутства і зберегти тисячі робочих місць. Адже пролонгація дії експортного мита на металобрухт дозволить стабільно працювати металургійним підприємствам.