Фонд Ріната Ахметова в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» вже надав допомогу 505 державним лікарням в 203 населених пунктах України.

– Протягом року Фонд Ріната Ахметова закупив і передав в опорні лікарні більше 1000 одиниць обладнання, 337 тисяч експрес-тестів, понад 200 тисяч засобів індивідуального захисту і витратних матеріалів. Для 633 койко-місць в регіонах був забезпечений доступ до стаціонарних і мобільних джерел кисню. Ключовим елементом допомоги Фонду стали 207 апаратів ШВЛ – це найбільша поставка такого обладнання в Україні за час пандемії. Допомогу отримали клініки у великих містах і зовсім невеликі амбулаторії в маленьких селищах. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

За її словами, проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» став частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів» і не має аналогів у країні. Рінат Ахметов виділив понад 300 мільйонів гривень на вирішення головних медичних потреб країни. Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом.



Першими, хто отримав допомогу за проєктом, у лютому 2020-го стали евакуйовані з Китаю українці. Людей помістили в обсервацію в Нових Санжарах – і Фонд відреагував без зволікань. Їм привезли «набори турботи», де було все найнеобхідніше для тих, хто опинився в обсервації. Для евакуйованих з Уханю та їхніх родичів Фонд також організував лінію психологічної допомоги. Тоді ця підтримка виявилася досить значною, про що писали самі українці в соцмережах.

Уже тоді масштаби загрози ставали все зрозумілішими. Потрібна була системна і, найголовніше, масштабна робота. В першу чергу це стосувалося експрес-тестів, адже своєчасна діагностика була головним фактором стримування епідемії. У найкоротші терміни Фонд передав країні 337 000 таких тестів.

– Ми дуже вдячні Фонду Ріната Ахметова. Це не перший раз, коли він підставляє своє плече Україні. Я особисто хотів би подякувати Фонду Ріната Ахметова, який тільки-но побачив, що відбувається, сам запропонував допомогу і допоміг, – сказав глава Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації та медичної допомоги Михайло Радуцький.

Потім настала черга високоточного медичного обладнання. Спочатку це були ізолюючий мобільний бокс і аналізатори тестів. Далі – парати ШВЛ і кисневі концентратори.

– Коли стало відомо, що країна гостро потребує медичного кисню та систем його подачі, Фонд Ріната Ахметова знову першим прийшов на допомогу. Для 27 державних лікарень закуплено і передано 155 кисневих концентраторів. Це життєво необхідне обладнання для лікування хворих на коронавірус, що може одночасно забезпечувати двох пацієнтів, які потребують кисневої підтримки, під час лікування COVID-19. Такі безпечні й енергозберігаючі кисневі концентратори будуть корисні лікарям і після закінчення пандемії. Вони можуть бути використані в лікуванні не лише захворювань органів дихання, але й серцево-судинної та церебральної судинної систем, при гіпоксії, – пояснила Наталія Ємченко.



Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» – це не тільки устаткування і витратні матеріали для державних лікарень. Це і соціальні акції, і освітні проєкти для лікарів, школярів і вчителів. Медиків Фонд у співпраці з МОЗ навчав роботі на апаратах ШВЛ, розповідав під час вебінарів про останні методи лікування COVID-19. Учасниками конференцій стали понад 2000 лікарів з усієї країни. Відеопроєкт «COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легенів» допоміг лікарям відділень інтенсивної терапії освоїти апарати ШВЛ, які постачав Фонд Ріната Ахметова.

Фонд у партнерстві з Мінцифри випустив серіал серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів». Він допоміг педагогам адаптуватися до дистанційної освіти.

Для дітей, переведених на онлайн-навчання, був запущений серіал «Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту».

Ведучими проєкту стали гравці футбольного клубу «Шахтар» і національної збірної України Андрій Пятов і Сергій Кривцов, які мотивували дітей займатися спортом в домашніх умовах і показували, які вправи найбільш корисні.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще