Економіст Олексій Кущ в своєму блозі «Чесний погляд на економіку» розповів про структурні реформи щодо диверсифікації економіки в Саудівській Аравії і пояснив, в які чотири етапи відбуватимуться зміни.

Він каже, що Саудівська Аравія, з точки зору інвестиційної активності - один з цікавих партнерів на Близькому Сході, оскільки це країна, яка створила колосальний національний резервний фонд за рахунок експорту нафти - в ньому зараз знаходяться трильйони доларів. Саудівська Аравія також запустила програму диверсифікації своєї економіки і ослаблення її енергетичної залежності.

«Знаменита фраза міністра енергетики Саудівської Аравії про те, що нафтовий століття закінчилося і не тому що, закінчилася нафта. Точно так само кам'яний вік закінчився не тому, що закінчилися камені. Так ось Саудівська Аравія дійсно усвідомила закінчення нафтового століття і вони зараз намагаються диверсифікувати свою економіку, провести необхідні структурні реформи, перезавантажити її і послабити залежність від нафтового експорту», - розповідає експерт.

Він пояснив, в які чотири етапи вони збираються це зробити, перший з яких це якраз створення національного резервного фонду та стимулювання необхідних інвестиційних ресурсів, який Саудівська Аравія вже завершила. Другий етап полягає у створенні в країні виробництв, які могли б розширити інвестну економіку, тому вони зараз активно купують по всьому світу технології, права на використання нематеріальних активів, авторські права, щоб будувати заводи і запускати виробництво товарів з високим рівнем доданої вартості. У цьому контексті Кущ згадав знаменитий проект Саудівської Аравії і України з купівлі прав на нематеріальні активи щодо виробництва транспортного літака АН-132.

«З моєї точки зору, це було вкрай невдале рішення української влади, тому що правильні країни продають готові літаки, а не інтелектуальну власність. Проте, така сторінка в історії нашої співпраці була. У минулому році стало відомо, що Саудівська Аравія відмовляється від реалізації цього проекту. Я думаю, що швидше за все через кризу авіаційної галузі саме в Україні і з тієї причини, що Україна не може виконати взяті на себе зобов'язання», - вважає Кущ.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Показати ще

Третій рівень - це покупка активів по всьому світу, зокрема, економіст зазначив, що Саудівська Аравія планує створити закритий пайовий венчурний фонд для інвестицій в РФ та інші країни. І четвертий етап політики цих структурних реформ - це проект будівництва міста майбутнього Неома.

«Саудівська Аравія планує в нього вкласти 500 мільярдів доларів. Це буде місто, де роботів буде більше, ніж звичайних людей, і де будуть застосовані найсучасніші енергозберігаючі технології, технології утилізації відходів і еко-технології. Тобто це такий буде перше в світі самодостатнє, з точки зору енергозбереження та споживання ресурсів, місто. Перший в світі еко-мегаполіс 21 століття», - розповів Кущ.

Раніше Кущ заявив, що американська модель розвитку економіки йде в минуле.

Нагадаємо, Савінов розповів, що до 2060 роки нам обіцяють когнітивні технології.