Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на news.church.ua, про це розповів заслужений лікар України, священник Української Православної Церкви Ростислав Валіхновський в новому випуску циклу «Духовний імунітет».

«Стаючи на молитву, ми повинні усвідомлювати, перед Ким ми стоїмо, до Кого ми звертаємось. А звертаємось до нашого Бога Єдиного, до Бога Творця, до Того, Хто нам дав душу, життя земне і шанс спасіння й життя вічного. Від однієї цієї думки в серці християнина виникає благоговіння і смирення під час молитви. Тому друга і третя порада - благоговіння в молитві і смирення умолитві. Ми повинні розуміти свої немочі, усвідомлювати, для чого нам потрібна молитва, про що ми просимо та яка мета нашого звернення. Четверта - те, що ми, безумовно, маємо просити в Бога тільки доброго, тому що Бог є благий, добрий, вселюблячий, тому ми просто не можемо просити чогось поганого чи злого, що може зашкодити комусь. Господь, звичайно, такі молитви не почує й не буде виконувати. Наступна порада, яка є найголовнішою, – це молитва з вірою. Без віри ми не можемо приступати до молитви. Коли ми віримо, то у своєму серці маємо надію на те, що за нашою вірою Господь дарує те, чого ми просимо», - порадив отець Ростислав.

Він нагадав, що трапляються ситуації, коли людина молиться десятиліттями, бере участь у церковних молитвах, але не бачить результатів. За словами святих отців, перед молитвою дуже важливо примиритися з близькими.

«Не можна приступати до молитви, якщо є образа або сердимося на когось. Якщо не вдається примиритися з людиною безпосередньо, треба у своєму серці попросити примирення з такою людиною, попросити у Бога допомоги у примиренні і самому постаратися, щоб з серця зникли образи і гнів», - підкреслив священник.

За словами Ростислава Валіхновського, щоб навчитися правильно молитися, треба починати з простих, коротких молитов.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

«У короткій молитві наш розум і наше серце може сконцентруватися на словах молитви, на утриманні. З історії Церкви ми знаємо, що Ісусова молитва звучить так: «Господи Іісусе Христе, Сину Божий, помилуй мя грішного!», коротше: «Господи Ісусе Христе, помилуй мя!», ще коротше: «Господи, помилуй!». У цих коротких молитвах весь закон і пророцтва Нового Завіту. Наше серце і наш розум можуть, власне, у цих молитвах бути на 100% щирими перед Богом. І такими короткими молитвами треба почати своє молитовне правило. Також короткі молитви, що прославляють Господа і рекомендовані святими отцями: «Господи, слава Тобі!», «Слава Богу за все!», - сказав священник.

Він нагадав, що молитви обов'язково треба підносити вдумливо і не поспішаючи.

«Ми повинні говорити вдумливо, уважно, відчуваючи ті слова, які вимовляємо. Коли ми почнемо говорити скоромовками: «Тра-та-та, та-та-та», - то, звичайно, такі молитви не потрібні Богові. Я кажу жорстко, але ці висновки отримані з праць святих отців Церкви. Адже марнослів'я не потрібно ні Богу, ні спасінню наших душ», - підкреслив отець Ростислав.

На його думку, для постійної молитви потрібно встановити певний алгоритм.

«Ми починаємо своє молитовне правило з коротких молитов. Є такий досвід, коли ми орієнтуємося не на кількість молитов, а на час, який ми витрачаємо на молитовне правило. Наприклад, ми відзначаємо собі за таймером або секундоміром 15, 10 або 5 хвилин (в залежності від того, який час молитві людина здатна приділити) для уважної, неспішної молитви. Коли ви будете знати, що у вас відведено певний час на молитву, то будете концентруватися на якості молитви, на увазі до кожного слова, на щирості кожного слова, яке буде відображатися як у серці, так і в розумі людини, що молиться», - порадив священник.

Крім того, Ростислав Валіхновський застеріг від уяви візуальних образів під час молитви, оскільки «для душі християнина важлива концентрація на утриманні молитви, а різні візуальні картинки або образи відволікають душу, і за словами святих отців, можуть привести до духовних хвороб».

Священник підкреслив, що молитва повинна доповнюватися справами милосердя і постом, а кожному християнину важливо бачити у молитві слова істини, жити по ним, втілюючи її у своїх вчинках, в своїх діях, змінюючи світ навколо на краще.