Економіст Олексій Кущ розповів в своєму блозі розповів про суть української економічної моделі.

За його словами, парадокс в тому, що при повному занепаді економіки, спаданню ВВП збільшуються золотовалютні резерви. Експорт сировини транспортується для країн Європейського союзу постійно, оскільки ці ресурси необхідні для функціонування світової економіки кожного дня. За рахунок експорту сировини, країна отримує непоганий прибуток валют.

«Крім того ми створили внутрішній механізм залучення боргових ресурсів у вигляді так званої піраміди ОВДП, коли сюди заходить величезна кількість нерезидентів, фінансових спекулянтів, яких приваблюють вкрай високі ставки за нашими борговими зобов'язаннями», - каже експерт.

Кущ зазначає, що Україна продає державні цінні боргові папери, отримуючи 12% річних від продажів при тому, що в інші країни виходять з нулем.

Економіст каже, що є таке поняття як carry trade. Це стратегії інвесторів на валютних ринках. Закордонна компанія фінансує під 1%, вкладає ці кошти в країни, які мають боргові інструменти під більш високий відсоток. На цьому компанія заробляє велику різницю( маржу), яка становить 11%. Також, за рахунок припливу спекулятивного капіталу відбулося зміцнення гривні в 2019 році. Зміцнення відбувається і зараз, вся валюта частково потрапляє до золотовалютного резерву Національного Банку.

Популярні новини зараз

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Показати ще

Кущ наголошує, що на експорті сировини та дорогих цінних паперах наповнюється ресурси Національного банку України навіть при падінні економіки і деіндустріалізації.

На думку фахівця, коли долар буде багато вищий, то нам доведеться боротися за падіння золотовалютних резервів та розплачуватися за період їх зростання.

«Тому що ці золотовалютні резерви перетворюються в такий своєрідний скарб, який знаходиться в печері, а на вході в неї сидить дракон у вигляді Нацбанку. При чому дракон вже настільки роз'ївся, що вхід до печери закритий, навколо печери товпляться люди, бізнеси, але увійти в печеру і скористатися скарбом вони не можуть, тому що дракон вже закрив повністю весь вхід в цю печеру», - заявив економіст.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Кущ розкритикував податок на прибуток з мінімальної зарплати.

Раніше Бандура розповів про відсоток інноваційних компаній в Україні.