Пролобійоване власниками агрохолдингів зниження ПДВ дозволить підприємствам надприбуткової галузі заробити додаткові мільярди в кризу.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Видання нагадало, що наприкінці минулого року парламентське аграрне лобі, зокрема з депутатської групи» довіра", домоглося прийняття закону про зниження до 14% ПДВ для постачальників сировинної агропродукції. Таким чином, за рахунок держбюджету, який недоотримає через зниження податку, і без того прибуткова галузь отримає додатково 8,5 млрд грн. А пролобіювала це рішення група депутатів, яку пов'язують з аграрним олігархом Андрієм Веревським.

"Чи не найбільш "аграрна" група в Раді – "Довіра". Група з'явилася ще на початку грудня 2019 року, коли 17 депутатів-мажоритарників об'єдналися і обрали своїм головою Полтавського аграрія Олега Кулініча. Депутати цієї групи, як прийнято вважати в політикумі, орієнтуються на співвласника агрохолдингу "Кернел" Андрія Веревського. Багато з них прийшли до парламенту з аграрного бізнесу", - йдеться в матеріалі.

РБК-Україна зазначає, що всупереч заявам ініціаторів зниження ПДВ, це рішення не призведе до падіння цін на продукти харчування для населення, а лише збільшить прибуток окремих агровиробників. Це навряд чи варто вважати вірним державним рішенням в умовах економічної кризи, тим більше що аграрії і без того стабільно мають держпідтримку, на відміну від інших галузей, наприклад, промисловості.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

«У держбюджеті на 2021 рік передбачені дотації с/г виробникам у сумі 4,5 млрд гривень, що на 0,5 млрд гривень більше, ніж у 2020 році. Також закладена компенсація 0,672 млрд гривень з держбюджету на агрострахування. Тоді як, наприклад, на підтримку промисловості не виділено нічого. Також не варто забувати, що минулого року, коли економіка падала, прибуток агропідприємств зростав. Почасти цьому посприяли хороший урожай і сприятлива цінова кон'юнктура на світових ринках», - наголошується в матеріалі.

Нагадаємо, 17 грудня 2020 року Верховна Рада прийняла закон №3656, що передбачає зниження ставки ПДВ з 20% до 14% для певних сфер агросектору – зокрема, для виробників зернових, цільного молока, насіння соняшнику, ріпаку та льону, тощо.. Президент підписав закон лише 22 лютого 2021 року.

Раніше президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко заявив, що зниження ПДВ тільки для виробників аграрної сировини призведе до банкрутства вітчизняних переробних підприємств.

У свою чергу заввідділом фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Леонід Тулуш заявив, що зниження ПДВ для постачальників молока може призвести до зростання цін на молочну продукцію: за його оцінками, споживачам доведеться додатково заплатити 5 млрд грн.