Україну намагаються перетворити на" кукурудзяне " поле, щоб купувати сировину і робити готову продукцію у своїй країні.

Про цю проблему розповів Олексій Кущ на своїй сторінці у Фейсбук.

"Багато років пишу про податкові "Налаштування", одні з яких можуть перетворити країну на" кукурудзяне поле", а інші - на високорозвинений інноваційно-промисловий кластер. Підвищувати глибину переробки не так-то й просто: приблизно один переділ за п'ять років. За всі роки у нас був тільки один позитивний кейс: експортні мита на насіння соняшнику і створення внутрішньої переробки соняшникової олії. Були лідером по "насіння", стали лідером по маслу. Але продаємо все ще в форматі великого опту, а ті ж турки бутилюють, заробляючи свої двадцять центів на літрі. Торік завалили "соєві правки" - адже нам не потрібні переробні заводи, нехай українську сою переробляють у Туреччині, а ріпак-у Білорусі. Ну а кукурудзу в Китаї, на найбільшому в світі заводі з виробництва біоетанолу. Цього року, знизили внутрішній ПДВ на аграрну сировину з 20% до 14%", - пише Олексій Кущ.

Також економічний експерт підкреслює, що ПДВ знизили не на кінцеву продукцію з цієї сировини, щоб підвищити купівельну спроможність населення і знизити ціни на соціальні товари, а саме на сировину.

"Тепер внутрішній переробник отримує дисбаланс з ПДВ в 6% на різниці вхідного і вихідного потоку з оподаткування. Податковий кредит за ставкою 14% при попкупці сировини, а податкові зобов'язання - за ставкою 20% при продажу готових товарів кінцевому споживачеві. Доведеться або підвищити ціни, або закрити виробництво. Тобто переробляти у нас стане невигідно. Від слова зовсім. Зате стане вигідно продавати сировину за кордон: аграрний трейдер отримав фору в ціні на 6% в порівнянні з внутрішнім переробником. Вже зараз, багато фермерів говорять про те, що ну їх, ці яблука і капусту з морквою. Будемо займатися технічними агрокультурами - там ПДВ менше. Найдивовижніше, що багато депутатів "включають дурня", а багатьом і включати не треба: мовляв, ми ж податки знизили. З таким примітивом у владі Україна не просто стане сировинною країною, а "поглиблено сировинною", з акцентом на технічні монокульутри, вирощуючи Соняшник вже в Чернігівській області і знищуючи все живе гліфосатом", - підкреслює Олексій Кущ.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще