Експерт і економіст Олексій Кущ в своєму новому блозі на YouTube розповів про програму іпотечного кредитування, яку хочуть запустити в Україні, та чи буде вона порятунком для багатьох сімей.

Він нагадав про параметри цієї програми і процентній ставці яку зможе компенсувати держава. Кущ порівняв програми іпотечного кредитування в європейських країнах з тією, яку хочуть запустити в Україні. Експерт на основі цього зробив логічні висновки про те, що пропонована програма з компенсацією 7% не може бути класичною іпотекою, а виглядає як звичайне кредитування, яке тягне за собою всі наступні проблеми для позичальника.

«Існує ризик того, що держава може просто відмовитися від компенсації цієї процентної ставки. Справа в тому, що ми вже проходили подібні схеми, коли держава компенсувала процентну ставку для молодіжних сімей, так зване молодіжне кредитування, так ось держава, на жаль, не є третьою стороною по іпотечному договору, вона просто компенсує позичальникові частину процентної ставки, але сам позичальник при цьому відповідає перед банком за сплату всіх відсотків», - розповів експерт.

Економіст при цьому сказав, що існують законодавчі шляхи вирішення цих проблем, які, на жаль, не були зроблені при написанні програми іпотечного кредитування.

Одна з них – це написання статті в бюджетному кодексі про довгострокові державні гарантії, що могло б гарантувати сплату відсотків державою.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

Нагадаємо, Знай.ua раніше розповів про купівлю квартири — скільки українців можуть дозволити собі таку розкіш

Також раніше Ігор Ніконов розповів про ситуацію на ринку нерухомості - вплив пандемії та прогнози на майбутнє.