Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович у програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» прокоментував заяву Верховної Ради щодо Революції Гідності.

«Різні парламенти світу мають таку форму виявлення своєї позиції і громадянської, і політичної, і взагалі, оскільки Верховна Рада – це взагалі наш вищий орган влади. У нас парламентсько-президентська республіка, відповідно, те, що говорить Верховна Рада – це воля держави. Але оця форма заяв… Є постанови, вони мають певну силу, є закони, які є обов’язковими. В принципі, Верховна Рада і конституцію може міняти і приймати зміни до неї», - каже Дробович.

Він розповів, у яких випадках застосовуються заяви.

«А от заява використовується, наприклад, у міжнародних відносинах – Верховна Рада може проголосити якусь заяву. Вона (використовується, - ред.) в особливих питаннях, коли треба суспільний консенсус виразити або заявити позицію щодо важливого питання. Верховна Рада в принципі не зловживає цим, це доволі рідкісна, порівняно з іншими нормативно-правовими актами, форма висловлювання.

Це політичне проговорення певних речей. І це політичне проговорення, як правило, відбувається про найважливіші речі або щодо яких потрібно тут і зараз консолідувати суспільство, або де є брак якоїсь політичної позиції, ясності, куди рухається держава», - сказав голова Інституту нацпам’яті.

Популярні новини зараз

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Дробович також назвав цю позицію Верховної Ради «історичною миттю».

Раніше Знай.uа повідомляв, що батько героя Небесної Сотні поділився щемливими спогадами про загиблого сина.

Нагадаємо, у мережі показали найбільш вражаюче фото Революції Гідності.