Держоблігації сумою на 4 мільйони доларів дісталися Юрієві Вітренку, колишньому виконавчому директору «Нафтогазу», але від сплати податку він втратив не так вже й багато, оскільки у бази ЄСВ існує обмеження на 15 мінімальних заробітних плат. Так прокоментував цю ситуацію у програмі «Скажи-ка, Дядя» економіст Олексій Кущ.

«При отриманні зарплатні понад 90 тисяч гривень оподатковуються лише менше 15 мінімальних заробітних плат, тобто при отриманні мільйона гривень податок буде лише 20 тисяч, як і при отриманні зарплатні в 90 тисяч гривень», - пояснює Кущ суть справи. Отож, держоблігації Вітренка на 4 мільйони доларів обкладаються таким самим мінімальним податком – 90 тисяч грн.

Загалом економіст вважає, що база єдиного соціального внеску потребує негайного розширення: податок повинен становити не 15 мінімальних зарплат, а стягуватися з усього прибутку.

Також Олексій Кущ вважає необхідним і податок соціальної справедливості. Він пояснює, що це гарантуватиме визначення величини податку відповідно до майнового статку громадян. Так, стягнення коштів з багатіїв наповнить державну казну швидше та на більш справедливих умовах, аніж оподаткування людей зі звичайними квартирами.

Нагадаємо, економіст називає наслідки зниження єдиного соціального внеску.

Популярні новини зараз

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Показати ще

Раніше Знай.uа повідомляв про те, податок на прибуток з мінімальної зарплати зазнав нищівної критики економістів.