Через загрозу нападу з боку Росії Україна не може давати позики за низькою відсотковою ставкою, тому громадяни переплачують в умовах більших ризиків, ніж інші країни.

Цю думку у своєму блозі на ютубі висловив економіст Олексій Кущ.

«В якійсь мірі це було правдою, але ця правда застосовувалася з метою цинічних маніпуляцій, тому що зараз у світі низькі нульові процентні ставки, багато країн розміщують свої боргові зобов'язання навіть з негативною прибутковістю», - коментує Кущ.

Зокрема, в Україні цей процент становить 7%. Як вважали, такий відсоток пов’язаний з ризиками через війну, але економіст доречно згадує Вірменію, всередині якої теж відбувалися збройні конфлікти і яка є членом Митного союзу. Тим не менш, вона зуміла поставити боргові зобов’язання на ставку під 3,8%.

На думку експерта, Україна переплачує за розміщення боргових зобов’язань 3% мінімум. «Як правило, єврооблігації випускаються на термін від 10 до 15 років, тобто за 10 років це виходить 600 млн. доларів», - підраховує Олексій Кущ.

Популярні новини зараз

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

Винними в ситуації, що склалася, він вважає правоохоронні органи, інвестиційні банки зі своїм лобізмом і спекулянтів у фінансовій сфері. Кущ пояснює, як це відбувається: комерційні банки, отримуючи рефінансування за пільговою процентною ставкою, перед подальшим розміщенням завищують її, від чого заробляють не малі кошти буквально з нічого.

Нагадаємо, на думку експерта, криптовалюта знищить бюрократію в Україні.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, у цьому та наступному роках передбачують підвищення комунальних тарифів.