В ефірі програми «Романенко. Бесіди» політичний і соціальний філософ Володимир Шимальський розповів про таке поняття в економіці, як проблема залежного шляху і про те, як воно впливає на розвиток різних країн світу і зазначив, що розвинені демократичні інститути - не запорука обов'язкового економічного зростання.

Він розповів про дослідження, яке аналізувало дані за 2 століття по валовому продукту на душу населення. Завдяки дослідженню виявилося, що країни мають дві траєкторії. Велика частина країн повзе уздовж, а інша частина набирає свою траєкторію і йде вгору. Це породило такий термін в економіці, як колія залежності.

«В економічному розвитку спостерігається, що за два століття відбувається цей ривок, завдяки абсолютно дивовижним і новим міркуванням і новим структурам, які починають функціонувати в цих країнах. 175 країн повзе, а 25 країн йдуть вгору, нібито вони переходять на нову космічну швидкість», - говорить експерт.

За його словами, виходить, що інститути, які створюються при капіталізмі, починаючи ще з 17 століття, в даному випадку особливо в середині минулого століття, настільки починають розвиватися в соціокультурному плані, в соціокультурній матриці створюють нові матриці, які дають економічний сплеск. Він каже, що раніше вважалося, що, якщо буде потужно розвинена демократична система, то неможливе відставання і економічна стагнація. Але виявилося, що це не зовсім так, наприклад, Китай зараз теж демонструє це зростання.

«Найдивовижніше, звичайно, що це зростання продемонструвала Японія після Другої світової війни, яка змінила все, змінила абсолютно свою соціокультурну матрицю», - каже Шимальський.

Популярні новини зараз

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Він відзначив роботу під назвою «Хризантема і меч», яка створювалася спільно японо-американськими вченими під час війни. У ній ті базисні цінності дуже переглянуті. Філософ акцентує на тому, що в Японії було переглянуто навіть ставлення до імператора: він перестав бути сином Аматерасу, богині сонця, і визнав свою людську походження, що є дуже важливим.

«Вони недавно, в цьому столітті або в кінці минулого століття, дебатували між собою щодо питання про те, чи не відмовитися їм від ієрогліфів. Вони хочуть створити нову ідентичність, тому що це їх тримає в цій колії, при всьому при тому, як вони розвинені», - каже Шимальський.

Раніше Знай.ua повідомляв, що інформація високої якості буде доступна все меншій кількості людей.

Нагадаємо, Бортнік заявив, що економічна ситуація в країні залишається коматозному стабільною.