У своєму блозі «Чаплыга. Без вопросов» політолог Михайло Чаплига розповів повчальну історію про продаж землі з часів стародавнього Риму, та провів паралель між подіями тоді і зараз в Україні.

«Незабаром землю зроблять товаром, хоча земля належить не тільки нам, а ще й ненародженим поколінням, але колись це вже в історії було. Я хочу розповісти вам повчальну історію з Римської республіки», - заявив Чаплига

Політолог почав:

«Карфаген повинен бути зруйнований!», - шаленів сенатор.

Так дістав усіх, що вирішили послати Гракха виконати волю сенатора.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Виконав. Повоював. Йшов додому з війни по північній Італії і бачив величезні землі, без людей. А по центру величезних ділянок стояли розкішні вілли, на них працювали сотні рабів, тепер їх називають комбайнами, тракторами – так дешевше: чим більше площа і чим менше на землі громадян, але більше рабів – тим вище прибуток, але прибуток одиниць. Ті, у кого було мало землі, і хто працював самостійно – не могли конкурувати та кидали свої ділянки, їх забирали багатії, а громадяни поповнювали люмпен у Римі. Тепер – вони не могли служити в армії.

«Минали літа. Тиберій багато воював, просувався по службі. За ці роки він зрозумів, що сила війська у землеробах, поки їх багато – нічого не страшно Риму: ані бунт, ані полки загарбників.

Повертаючись з походу, побачив Тиберій бідних подорожніх.

-А чого не весело?

-Кепські справи, Тиберій!

Повернувся, а поле проросло бур’яном. Мотики розкрадені. Став дружину корити – та що з неї. Продав за безцінок землю багатію сусіду.

-Тепер йду у Рим, а у мене сусід-сенатор відібрав ділянку», - розповідає ведучий

Чаплига продовжив:

Знов скачуть коні. Уздовж дороги відібрані багатіями у громадян поля і виноградники – не видно більше вільних землеробів! Одні раби. Всюди невільники з чужих країв давлять виноград і масло з оливок. Дешева праця. Усі сумніви у господарствах землеробів – це обходиться дорожче, і це теж причина їх розорення! Рим бурлить. Імператорів мовою ораторів закликають до поділу землі. Бідняки вірять Тиберію, голосують за нього у народні трибуни.

-Тиберій, хай ані одна родина не користується більше ніж тисячею югерами однієї землі! Да будуть відібрані її надлишки та невеликими ділянками, без права продавати, віддана біднякам!

-Вето! – кричить Октавія. Активіст, куплений лібералами, який у нагороду за продаж вітчизни отримав мандат трибуни.

-Зніми заборону! А якщо боїшся втратити власні землі: Я компенсую тобі усе, з моїх особистих коштів! – заявив Гракх

«Октавія невблаганний. За його спиною стоять ті, хто його купив. Тиберій виносить на голосування і перемагає. Октавія зганьблений і позбавлений посади. Багатії у люті - «Розбій!»

«Далі кожен сам може прочитати про те, як браття Гракхи здійснили земельну реформу. Які там були плюси-мінуси, які помилки і як за це вбили Тиберія», - підкреслив ведучий.

Нагадаємо Знай.ua публікував заяву Чаплиги, що державні зв'язки повністю розірвані.

Раніше Знай.ua поширював думку Чаплиги, що Майдан – це не переворот, а революція, - Чаплига.