У своєму блозі економіст Руслан Бізяєв розповів про останні важливі події в сфері освоєння космосу і що це означає для розвитку економіки і промисловості.

«Розробка космічних ресурсів стає новим великим викликом для провідних економік Землі. У грудні 2020 року відразу дві місії доставили на Землю зразки космічних порід. Китайська «Чан'е-5» успішно здобула 2 кг місячного ґрунту, а через кілька днів в Австралії приземлиться капсула місії «Хаябуса-2» з речовиною, здобутою на астероїді Рюгу», - розповідає експерт.

Бізяєв заявив, що це вершина технологічного майстерності і старт епохи промислового освоєння космосу. Він також розповів, що сучасний космічний ринок, який досяг $ 366 млрд, на три чверті складається з комерційного сегменту, а на чверть - з державних проектів і програм. Його динаміка прискорюється: стартують програми масових низькоорбітальних супутникових угруповань, таких як Starlink Ілона Маска, який вже вивів на орбіту 953 з майже 42 000 запланованих супутників зв'язку.

«Згідно з дослідженням Bank of America Merrill Lynch, загальна вартість ресурсів поясу астероїдів між орбітами Марса і Юпітера становить астрономічні $ 700 квінтильйонів (квінтильйон - це мільярд трильйонів). У 2022 р. НАСА запланувало місію до астероїда Психея, який повністю складається з металів - заліза, нікелю і, можливо, платини. Сировина з космосу нескінченна, і її залучення в економіку здатне забезпечити століття зростання», - вважає економіст.

Згаданий астероїд Рюгу, що має комерційну цінність (близько $ 80 млрд), відноситься до класу навколоземних і має найнижчу різницю в швидкості з Землею. Ймовірно, з розробки його матеріалів і почнеться ера освоєння астероїдів, для чого вже активно створюються необхідні технології.

Популярні новини зараз

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

«Наприклад, недавно вийшов на біржу стартап Momentus, заснований Михайлом Кокорічем, що вже створив двигун, який працює на водяній плазмі, паливо для якого може бути екстраговано з самого матеріалу астероїда», - розповів Бізяєв.

Нагадаємо, Кущ заявив, що аерокосмічна галузь в стані занепаду.

Раніше Знай.ua повідомляв, що над Землею помітили космічний ураган з плазми: вчені досліджують можливі наслідки.