Спроба Росії анексувати Крим руйнує існуючі міжнародні правові відносини. Так в ефірі програми «Романенко. Бесіди» заявив український дипломат Олександр Левченко, а також розповів, на що розраховувала Росія на початку окупації півострова.

«Це абхазький сценарій. При чому, хто ось це запропонував - засланих козачків тоді в найкритичніший для української держави момент, коли все слабке, немає уряду, Росія тільки шукає приводу втрутитися? І всі ж знають, з чого почалася війна в Абхазії - з цього закону про грузинську мову, це ж відомо давним-давно. Ті сили, ті люди, які це запропонували - це і є приховані агенти Кремля. І нехай вони не надягають цих вишиванок, не читають Шевченка, бо вони завдали величезної шкоди таким ходом», - говорить Левченко.

Він зазначає, що саме відсутність реакції 27 і 28 лютого, а також 1 березня так негативно вплинула на ситуацію. І навіть 1 березня вже в другій половині дня було пізно починати дії, це була б уже запізніла реакція з меншим коефіцієнтом корисної дії і з незрозумілим майбутньому розвитком подій.

«Тобто якби діяли 27-28, я думаю, що ось цього розвитку подій, напевно, не було. Я чув інсайдерську інформацію, що максимально, на що вони претендували - це на Севастополь. Потім десь вони б показали силу, ми трохи злякалися, пішли б на переговори. Розраховували максимум на Севастополь, а отримали весь Крим, ще й частину Донбасу», - заявив Левченко.

Таким чином, росіяни вичавили максимум з цієї ситуації, що не можна сказати про українську сторону, для якої відбувся далеко не кращий сценарій. При цьому, Левченко вважає, що хоч і не можна сказати, що можна було всьому запобігти, тим більше постфактум розмахувати кулаками немає сенсу, але, тим не менше, якісь речі можна було відіграти.

Популярні новини зараз

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Показати ще

«І ми знову ж таки залишаємося при тій думці, що якби в Криму все це зупинилося, то, звичайно, не було б Донбасу. Можливо, там пішли б на якісь поступки в самому кримському питанні, але далі не було б цього. І дуже шкода, що таким чином відбулося. Але потрібно не шкодувати, а думати, як відігравати ситуацію назад», - розповів дипломат.

Як повідомляв Знай.ua, владі вигідно негативне ставлення до армії: Кривонос пояснив причини.