Український політолог, правозахисник і блогер Михайло Чаплига в програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» розповів, як працюють громадські організації в сучасному світі.

«У старому світі була держава, вона боролася за території, захоплювала ці території ім'ям корони... І весь негатив після того, як ти щось захопив, йшов на цю корону. Приблизно років так 300-200 назад держава придумала наступне: а чого це ми повинні захоплювати? Давайте ми створимо ТОВ «Управління колонією». Це ж приватна контора. І ця приватна контора оплатить нам трохи грошей на армію свою, поїде туди, а ми їй забезпечимо дипломатичну «кришу», і вони будуть там. Якщо що, ми скажемо: «Це негідники-бізнесмени, а ми за свободу і демократію», - говорить експерт.

За його словами, відтоді нічого не змінилося, і в сучасному світі відбувається те ж саме.

«Уже давно третя фаза. Раніше спецслужби брали працівників, шпигунів засилали, ці шпигуни когось труїли... А зараз пішли іншим шляхом взагалі. Спецслужби – це просто така адміністративна контора. Яка що робить? Всіх позвільняти нафіг на аутсорс, вони роблять громадські організації. І ми білі і пухнасті, ми займаємося аналітикою, а все інше – це на грантовій основі товариші хочуть щось розслідувати в ім'я високих цілей демократії. Як же ми можемо заборонити їм розслідувати? Ми їм можемо дати грошей, причому вони виграють на грантовій основі. І вперед: ми їм зливаємо всю інфу, яка у нас є... Але це не ми, це громадські організації. Вони розслідували і ось вони дорозслідувалися. Ось тепер це в сучасному світі діє саме так», - резюмував Чаплига.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Бортник розповів про причини рішення РНБО розслідувати голосування депутатів за Харківські угоди.

Популярні новини зараз

Українців попередили про "важкі" платіжки за світло

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн

Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить

Показати ще

Також Знай.uа повідомляв, що Володимир Зеленський підтримав санкції проти Ігоря Коломойського.