Центральний ГЗК компанії Метінвест створив нову компресорну станцію з системою рекуперації тепла на шахті ім. Орджонікідзе.

Проєкт реалізований в рамках енергосервісного контракту з компанією YASNO Efficiency. Він дозволить підприємству економити 10 млн грн. щорічно.

Компресорна станція на шахті використовується для забезпечення роботи технологічного пневматичного обладнання. Замість компресора з водяним охолодженням встановили п'ять нових гвинтових компресорів європейського виробництва, які запускаються каскадно в залежності від потреби в стислому повітрі. Чотири компресора укомплектовані пристроями плавного запуску і один – перетворювачем частоти для підтримки заданого тиску в режимі онлайн.

енергоефективний проєкт на шахті ім. Орджонікідзе

Установка нових компресорів з системою автоматичного регулювання дозволяє на 38 % скоротити витрати на електроенергію для роботи пневматичного обладнання. Додаткова економія у 8 % досягається за рахунок застосування рекуперації тепла. Ця технологія передбачає використання тепла від охолодження компресорів для опалення будівель і гарячого водопостачання в структурному підрозділі. За рік планується економити 6 млн кВт⋅год енергії, що в грошовому еквіваленті становить понад 10 млн грн.

Популярні новини зараз

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

«На Центральному ГЗК ми слідуємо сучасним тенденціям на виробництві, в тому числі і в енергоменеджменті. Це не тільки світовий тренд і відчутна економія для підприємства, але і прояв нашого відповідального ставлення до споживання ресурсів. Грамотно впроваджуючи нові технології, ми раціонально використовуємо кожну одиницю енергії, підвищуємо енергоефективність роботи. І разом із тим робимо безпечніше роботу нашого великого колективу», – зазначив генеральний директор Центрального ГЗК Дмитро Шевчик.

«Крім поліпшення виробничих показників і економії електроенергії, модернізація обладнання має ще й екологічний ефект. Економія 6 млн кВт∙год дозволяє скоротити викиди на 5,3 тис. т СО2 на рік. Це внесок підприємства в сталий розвиток і зменшення впливу на клімат», – зазначив директор YASNO Efficiency Сергій Чулков.