Державна мова – це засіб об’єднати чи розділити громадян? Ситуація ускладнюється тим фактом, що не для кожного українця українська мова рідна.

Відповів на це питання Петро Мага, народний артист, поет-пісняр, телеведучий, сценарист і художній керівник київського театру «Особистості», у програмі «Діалоги з Макаренко».

«Ми могли залишитися українцями на рівні шароварів і фольклору. А зараз у нас в країні саме це і робиться», - коментує Петро Мага ситуацію в країні.

Міркування гостя програми щодо мовного багатоманіття в державі радше спокійні. Мовляв, Україна в цьому плані унікальна: у одних регіонах є кілька грекомовних і болгаромовних поселень, в інших – навпаки, практично не використовують українську, там домінує угорська.

Принагідно він коментує поширену думку щодо того, що угорці, які проживають на території України, не володіють українською. Як відомо, ще за часів СРСР обов’язково повсюдно у кожній школі вивчали і тодішню державну мову, російську. Для того, аби вирішити мовне питання, каже він, потрібно ще почекати.

Популярні новини зараз

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

«Найстрашніше, що весь світ оптимізується, зменшившись до розмірів глобуса», - застерігає артист.

Нагадаємо, Мага розповів, яку роль на пострадянському просторі грає російська мова.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що в парламенті готують новий освітній документ.