Довіра до Кабінету Міністрів України досягла дна через те, що уряд порушує зобов'язання по «зеленому» меморандуму і намагається затягнути виплату боргів перед виробниками енергії з відновлюваних джерел.

Про це повідомив Ян Валетов, власник сонячних станцій у Дніпропетровській області.

"В даний час нам погасили 14% заборгованості, хоча були зобов'язання погасити 40% до кінця четвертого кварталу минулого року. На жаль, положення меморандуму не були виконані. Уряд неодноразово заявляв, що у нього є наміри, але між намірами і грошима, як ви розумієте, лежить прірва», - сказав Валетов.

Він підкреслив, що зобов'язання, які даються урядом – їх невиконання, це вже дно у взаєминах бізнесу і держави.

"Те, що нам не платили – це було вже саме по собі псуванням інвестиційного клімату в нашій країні, обман інвестор. Ми вже на дні і хотілося б зміни ситуації", - сказав інвестор.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

За його словами, уряд поводиться так, як ніби зовсім не збирається виконувати зобов'язання перед інвесторами.

"Держава просто бреше, причому бреше в очі. Закінчується перший квартал. Загальна сума виплат зараз повинна була бути 40 + 15 = 55% від загального боргу (22,4 млрд грн). Думаєте це трапиться? Ні. Ми маємо справу з шулерами, на мій погляд. Через суди, напевно, можна було б змусити їх розплатитися. Але проблема полягає в іншому-що нас продовжують шантажувати цього разу невиплатами тим, хто подав до суду", - обурився Валетов.

Раніше повідомлялося, що Європейський парламент стурбований невиконанням Кабміном Дениса Шмигаля зобов'язань з погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії.

Іноземні інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року, однак цього не сталося.

Станом на 15 березня виплачено лише 3 мільярди гривень "старого" боргу. Крім того, інвестори не бачать жодних рішень Кабміну щодо виплати інших боргів в обсязі 13,4 млрд грн протягом цього року.

Представник Єврокомісії в Україні Торстен Велерт вказує, що Кабмін повинен виплатити борги підприємствам відновлюваної енергетики, як того вимагає підписаний в 2020-му меморандум, а також максимально наблизити момент запуску "зелених" аукціонів в Україні для подальшого зниження вартості електроенергії з відновлюваних джерел.