Наші екологічні законопроекти націлені не на захист навколишнього середовища, а на збір грошей з промисловості – нардеп

Законопроект про екоконтроль (3091) містить драконівські норми щодо бізнесу і не сприятиме поліпшенню екологічної ситуації. Про це заявив народний депутат Муса Магомедов.

«Про цей законопроект можна сказати, що він, по-перше, драконівський. Друге - він дає такі повноваження екополіції, яких, по-моєму, немає ні в яких інших наглядових органів. Основна відмінність цього законопроекту від європейських полягає в тому, що замість стимулюючої ролі у нього тільки наглядова і каральна», - сказав Магомедов.

Як приклад він навів норму законопроекту, згідно з якою екоінспектор в будь-який час доби може прийти на підприємство з перевіркою і, якщо його не пустять, підприємству загрожують штрафні санкції. При цьому можуть бути питання до якості проведення такої перевірки.

"О 3 годині ночі заступник директора заводу з екології не повинен бути на заводі. Начальник лабораторії не повинен бути на роботі. Звідки ми будемо знати, наскільки якісно той же екоінспектор провів свою оцінку, якщо немає людей, які в даний момент відповідають за цей процес? Екологи повинні приходити на завод завжди, не повинно бути ніяких проблем. Але це має бути узгоджено, зрозуміло, і відповідати процедурам", - підкреслив Магомедов.

Популярні новини зараз

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

На думку депутата, законопроект має бути доопрацьований, щоб він дійсно стимулював підприємства проводити екомодернізацію.

"Закон націлений не на розвиток екології і тим більше не на розвиток економіки, а тільки на передачу таких фіскальних повноважень, які дозволять обдирати промисловість, а не думати про те, як змусити її працювати на екологію і на економіку», - зазначив Магомедов.

Нардеп висловивши впевненість, що держава повинна знайти способи допомогти підприємствам з модернізацією, як це відбувалося в Європі, адже українська промисловість не володіє такою фінансовою базою, як Європейська.

"Щоб ми по дорозі до європейських норм не прийшли без промисловості взагалі, однозначно потрібна підтримка держави. У Європі, щоб дійти до цілей з декарбонізації, витрачають трильйони Євро. Українській промисловості потрібно мінімум 10 мільярдів. Де їх взяти? Тільки через зміни законодавчої бази, яка дозволить частину екологічного податку направляти саме на ці цілі", - упевнений Магомедов.

Раніше гендиректор УНПА "Укркокс" Анатолій Старовойт заявив, що прийняття законопроекту про екологічний контроль (№3091) може призвести до зриву технологічних процесів на металургійних підприємствах і збільшення викидів заводами.

У той же час президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков зазначив, що Держекоінспекція не повинна стати корупційним монстром, підкресливши, що законопроекти про надання їй додаткових прав потрібно відправити на доопрацювання.