Можна казати, що Київська Русь була європейською державою уже в часи, коли відбулося її хрещення. Про це йдеться у програмі журналіста й політика Євгена Рибчинського з циклу «Десять розмов з батьком». Його співрозмовником є Герой України поет і драматург Юрій Рибчинський. Тема – європейський вибір України.

«Правіра давала слов’янам легкий нрав. Вони були дуже доброзичливі. З приходом християнства вони пізнали інші країни, інші світи, почали ходити до інших слов’ян. Це сталося після хрещення Русі. До того вони ходили тільки з війнами. Найкращий воїн – Святослав, який завоював ледь не половину Азії та частину Європи і зробив найбільше Києвів серед усіх князів. Київ у нього був на кожній річці», - каже Євген Рибчинський.

Він зазначає: саме княгиня Ольга стала носієм західної цивілізації для Русі: «Першою цивілізованою жінкою Київської Русі була княгиня Ольга, яка першою прийняла християнство. Її хрещеним батьком був імператор Костянтин. Вона з Києва поїхала дорослою жінкою і хрестилася там вже після смерті князя Ігора. Вважалася хитрою і підступною, спалила Коростень і решту міст. Але вона принесла перші християнські цінності».

Юрій Рибчинський продовжує розповідь згадкою про Володимира Святославовича, великого князя київського (979—1015), князя новгородського (970—988).

«Треба сказати, що Володимир, визнаний у нас Хрестителем, хрестив тільки киян. Всю Київську Русь хрестив його син Ярослав. Та у Києві це відбувалося доволі насильницьким методом. Більша частина киян була язичниками, з капищ скидали їхніх ідолів», - каже він.

Популярні новини зараз

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

«Київ хрестили водою, а Новгород – мечем», - уточнює Євген.

Та Ярославу вдалося так охрестити Київську Русь, що навіть ніде не зафіксовано, що це відбувалося з ускладненнями. Він був скандинавом, онуком норвезької королеви. Одна з його доньок стала французькою королевою, друга норвезькою.

Як повідомляв портал Знай.uа, Священник з Білорусії зібрався в швидкісне паломництво.

Нагадаємо, раніше в Кривому Розі злочинці обікрали церкву.

Також Знай.uа писав, що у Львові підсвітили два храми.