У своєму блозі політолог Руслан Бізяєв розповів про морські битви Другої світової війни і про роль підводних човнів у стратегії Німеччини.

Він розповів, що в ніч з 13 на 14 жовтня 1939 року німецький підводний човен U-47 капітан-лейтенанта Гюнтера Прина проник на рейд британської військово-морської бази Скапа-Флоу. О 00:58 і 01:23 14 жовтня човен дав два торпедних залпи по лінкора «Ройал Оук» і благополучно покинув базу. Від отриманих влучень лінкор вибухнув і через 30 хвилин затонув. Загинуло 24 офіцера і 809 матросів.

«Королівський Дуб» звалився, не без єхидства і зловтіхи писав в ті дні рупор Рейху «Фелькишер Беобахтер». Британії була нанесена гучний ляпас. Але це був тільки початок. До кінця 1939 німецькі підводні човни потопили 222 британських торгових корабля», - каже Бізяєв.

Він зазначив, що в наступному, 1940 році німці втопили вже більш, ніж 1056 торгових кораблів. Це майже по три корабля на добу. Без прохідних і вихідних. Як з гіркотою відзначав військово-морський аташе Британії в СРСР Кептен М.Кесуел, за перші шість місяців 1941 вони втратили 760 торгових суден, потопивши всього 12 підводних човнів.

«Треба сказати, що ставку на підводні човни Німеччина зробила не від хорошого життя. Ресурси країни і дефіцит часу просто не дозволяли Німеччині будувати потужний надводний флот. Згідно з планом «Z» потужний надводний флот Німеччина могла мати не раніше 1948 року. Фактично ж 3 вересня 1939 року вдалось ввести в дію два лінкори, 4 важких і 4 легких крейсера, і жодного авіаносця», - розповів політолог.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

За його словами, такими кволими силами кидати виклик Гранд-Фліту, який тільки в водах метрополії мав подвійну перевагу, було самогубством. Таким чином розтрощити Британію за допомогою висадки на Острів було нереально.

«Стратегія розтрощення не працювала. Залишалася стратегія задушення. А ось вона працювала чудово», - заявив Бізяєв.

Нагадаємо, Бізяєв розповів про фашистські ідеї в основі британської традиції.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Юрій Рибчинський і його син обговорили деталі і нюанси передумов Другої світової війни.