Затримка з прийняттям закону про заборону імпорту електричної енергії з Росії і Білорусі уже обійшлася енергетичній системі України в мільярд гривень.

Про це заявила народний депутат Вікторія Гриб.

«Імпортовано 604 млн кВт електроенергії з Росії та Білорусії. Практично на мільярд гривень. Уявіть собі – скільки грошей втратила вітчизняна енергетика. Ці гроші пішли безпосередньо в Росію та Білорусь. І ситуація чому сьогодні така важка? Тому що таке враження, що хтось блокує прийняття закону, який надасть можливіть НКРЕКП забороняти імпорт російської і білоруської електроенергії», - заявила нардеп в ефірі телеканалу «Україна24».

Вона наголосила, що комітет схвалив цей законопроект, однак попри підтримку більшістю членів комітету, проект закону не був винесений на розгляд в сесійну залу.

«Я вважаю, що все ж таки необхідно звернутися до спікера ВР і ми вже писали такі листи і депутати ставили свій підпис під тими листами», - зазначила Гриб.

Популярні новини зараз

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Вона додала, що група народних депутатів також звернулися до РНБО для невідкладного розгляду проблеми імпорту.

Нагадаємо, напередодні Міжнародна торгова палата (ICC Ukraine) і Європейська бізнес-асоціація (EBA) закликали депутатів невідкладно прийняти закон про заборону імпорту струму з Росії і Білорусі.

Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі в січні-лютому 2021 року. За перші 3 місяці, витрати на імпорт перевищили 900 млн грн.

18 березня про необхідність обмеження імпорту заявив президент Володимир Зеленський, а на наступний день припинити імпорт пообіцяв в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Основним імпортером з Білорусі виступає компанія «Дніпросталь-Енерго» олігарха Віктора Пінчука.