Політолог Тарас Загородній в своєму блозі «Тарас Загородній говорить» розповів про законопроект, який Веровная Рада «під шумок» прийняла в першому читанні, що стосується великої приватизації. Експерт розповів, чим може загрожувати цей закон для нашої країни.

«Так звана велика приватизація - досить хитрий закон, який, як завжди, як у нас люблять, обгорнули в красиву обгортку. Це позбавлення від державного майна, залучення інвесторів і так далі. Ключовим в цьому законі я вважаю те, що вони хочуть дати зелене світло приватизації природних монополій. Це Нафтогаз, Укрпошта, Укрзалізниця. Хоча поки, як вони кажуть, хочуть приватизувати тільки 49%, я вважаю, що це неприпустимо з багатьох причин», - заявив Загородній.

Він зазначив, що ніхто в світі, особливо в розвинених країнах, не приватизує природні монополії і тримає їх в державних руках. Наприклад, Дойчебан, німецький аналог Укрзалізниці - повністю державна компанія, де немає ніякого приватного бізнесу. Більш того, такі компанії часто бувають збитковими.

«Але ви повинні розуміти, що такі компанії якраз і можуть бути збитковими. Є таке поняття як планові збиткові підприємства. Тому що головне завдання таких підприємств - це створювати вигоду всій економіці», - говорить Загородній.

Він пояснив, що, наприклад, головне завдання Укрзалізниці - це забезпечувати хорошу роботу інфраструктури, щоб наші експортери могли вчасно експортувати свою продукцію, забезпечувати логістику всередині країни, щоб люди могли вчасно дістатися на роботу і так далі. Для цього перш за все повинні бути справні локомотиви і справні рейки.

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

«Що наші реформатори хочуть придумати: вони починають розповідати казки, що «давайте приватизуємо, приведемо якихось нових інвесторів». Це все брехня відкрита. Це те ж саме, як за аналогією, приходить до вас людина і каже: «А давай ти продаси нам нирку». Начебто ж інвестиція, гроші у тебе є. Але ти на все життя залишишся інвалідом. Те ж саме про приватизацію Укрзалізниці», - заявив Загородній.

Як повідомляв Знай.ua, Загородній прокоментував «ліві» рішення президента і гасло «Надра - народу!».

Нагадаємо, Бортнік заявив, що ЄС сприймає Україну, як збитки.