Будучи не в змозі зладнати між собою та дійти компромісу, українці легко попадають під чийсь вплив, а країна стає підконтрольною. У програмі «Романенко. Бесіди» Олесь Доній, журналіст, політик і громадський діяч, пояснив, що буває в такій ситуації. Поки політики вирішують свої проблеми, держава стоїть на місці, не розвивається, приходить зовнішній агресор, який спершу використовує наявні проблеми на свою користь, а тоді окуповує територію та робить її частиною себе.

Гість програми розповідає про свою концепцію, викладену в програмі «25 сходинок до суспільного щастя». Окремим пунктом він виніс питання системності, якому українцям ще потрібно навчитися. Доній пояснює, що найбільшою системою є держава, хоча системність її побудовою не вичерпується. Тим не менш, йому часто доводилося чути закиди у відсутності окремо винесеного питання держави.

«Дійсно, у нас є проблема з державобудуванням», - не заперечує експерт. Цю проблему певною мірою можна пояснити тим, що довгий період часу Україна дійсно не мала своєї державності, а український народ не виношував цю ідею споконвіку. Натомість країна була учасницею багатьох імперських проєктів сусідів.

Тим не менш, нестача системної діяльності, пояснює Доній, дала своє. Адже передумовою формування держави є і певне виховання, і звички, і вміння. Авторство сучасної системи України належить олігархам, але політик не називає це ані хорошим керуванням, ані хорошою системою. На його думку, олігархи радше контрпродуктивні, а відтак потрібно створити й контсистему.

На підтвердження того, що українці не вміють будувати систему, журналіст у приклад наводить Майдан. Не можна заперечити, що там був героїзм, але чи була система? «Це був одноразовий вибух і навіть там не було системної діяльності», - відповідає Доній. Зокрема, там була серйозна проблема із самоорганізацію: українцям не вдалося дійти компромісу в питанні делегатів з наметів, а відтак і створити раду. Вийшло так, що повинен був бути зовнішній вплив для вирішення цих питань.

Популярні новини зараз

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

«Якщо не спроможні самоорганізуватись, то будуть організовувати системи інші», - підсумовує Доній та додає, що в такому разі керування найчастіше може бути олігархічне чи злочинне.

Нагадаємо, Толкачов заявив, що Україні необхідна своя мрія для просування країни.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Загородній обґрунтував недоцільність приватизації природних монополій.