У програмі «Романенко. Бесіди» Олесь Доній, журналіст, політик і громадський діяч, розповів, як 1917 року, коли тривала революція, українці змінювали свої політичні орієнтири та надавали перевагу червоній армії над військом Української Народної Республіки. Справа полягала в тому, що остання зазнала поразки як в соціальній політиці та ідеях, так і в національній. Натомість ідеї червоної армії захопили суспільство вповні.

«Не хтось знищував українців, а вони самі себе потім винищували», - зазначає Доній. Тим не менш, він вважає, що історія дана для того, аби вчитися на своїх помилках, а відтак цією можливістю нехтувати не можна. Зокрема, ідеї червоної армії мали як негативні, так і позитивні моменти. Експерт нагадує, що впродовж своєї історії Україна в принципі була частиною багатьох державних проєктів, наприклад, російського, радянського, австро-угорського, польського, угорського, османського, але до ідеї незалежності прийшла не так давно.

Тим не менш, державу потрібно будувати самотужки. «Якщо неспроможні побудувати самостійно, якщо не навчилися системності, то будуть поступово орієнтуватися на різних “дядюшек”», - стверджує Доній. Він розповідає про різні настрої та віяння, що поширюються в суспільстві: десь орієнтуються на Польщу, десь поглядають в бік Російської Федерації, а десь і зовсім пропонують стати 52-им штатом США.

Натомість думати варто про український державний проєкт, як зробити його перспективним та комфортним. Зокрема, міжусобиці та суперечки всередині суспільства в цій справі не допоможуть, так само як і негативно відзначиться назва «малорос», що до того ж є ще й небезпечною. Доній говорить про необхідність самовизначення, необхідність поладнати між собою та знайти спільні інтереси. У такому разі, вважає він, відкривається можливість феодалізації та регіоналізації.

Нагадаємо, Доній пояснив, чому українці не вміють будувати системи.

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Чаплига розповів, яким чином відбувається управління країнами у світі.