Фахівці ДЕІ вилучили бурого ведмедя з ТОВ «Оздоровчий-туристичний пансіонат «Байка» у місті Косів, де він утримувався з порушенням вимог природоохоронного законодавства. Тварина буде передана до реабілітаційного центру.

«Уже за кілька годин ведмідь буде доставлений до спеціалізованого центру адаптації та відновлення популяції цих червонокнижних тварин. У НПП «Синевир» Юра житиме у просторому вольєрі на території лісу, з облаштованим барлогом та басейном», - зазначив Андрій Мальований.

Посадовець підкреслив, що неналежне утримання ведмедя на території комплексу «Байка» - це далеко не одиничний випадок порушення прав диких тварин в Україні.

«Так, протягом 2020 року ДЕІ провела 940 перевірок у сфері захисту тваринного світу. Інспекторами було складено 1811 протоколів про адміністративні правопорушення. Збитки, завдані довкіллю склали 3,5 мільйона гривень.

Значна частина із виявлених порушень – торгівля червонокнижними видами, жорстоке поводження та неналежні умови утримання тварин», - розповів Андрій Мальований.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показати ще

На його думку, такі дії відбуваються через низький рівень штрафів за недотримання природоохоронного законодавства у сфері захисту біорізноманіття.

«Наприклад, власники ведмедя на прізвисько Юра були оштрафовані за статтею 88 КУпАП (сума стягнення становить 1700-3655 гривень). Враховуючи те, скільки щодня комплекс заробляв на «інтерактиві» з бурим ведмедем, який розважав туристів, сума штрафних санкцій невідповідна реальній шкоді. Тож нагальність підвищення штрафів в цій сфері залишається нагальною», - підкреслив Андрій Мальований.

Він також додав, що для ефективного контролю у сфері поводження з тваринами важливу роль відіграє небайдужість громадян. Адже саме звернення з обґрунтуванням факту порушення є підставою для проведення позапланової перевірки.

«Тож якщо ви стали свідком випадків неналежного поводження з тваринами – звертайтеся до ДЕІ. Це можна зробити, зателефонувавши на гарячу лінію інспекції (+38 (044) 521-20-38) або підготувавши письмове звернення та надіславши його на електронну пошту інспекції відповідного регіону», - закликав Андрій Мальований.