Чим більше обсяг на карткових рахунках, чим більше обсяг безготівкових операцій, тим більше банки збирають еквайрингової комісії (це відсоток від вартості товару або послуги, яку банк стягує при кожній покупці по карті). Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Досить сказати, що той же «ПриватБанк» за останні роки наростив достатній обсяг комісії, яку він отримує, з 2 млрд. грн. до 7 млрд. грн., зростання в три рази. Знайдіть ще мені якусь банківську операцію, яка має таку позитивну динаміку. Якщо подивитися на загальний обсяг сумарно, безготівкові розрахунки, які проходять через торговельні мережі, а також через торгові майданчики в мережі інтернет в минулому році приблизно склали 980 млрд. грн., середня еквайрингова комісія при цьому 2,5% - 3%», - розповів економіст.

Кущ сказав, що при такому відсотку еквайрінгової комісії йдеться про суму десь 1 мільярд доларів, відповідно за нинішньої деіндустріалізації української економіки мільярд доларів - це просто астрономічна сума, за яку можна купити пів країни. Абсолютно не дивно, що намір нинішньої влади знизити еквайрингову комісію з 3% до 1% викликав шквал обурень.

«Відразу дві групи експертів, одна з яких представляє інтереси торгових мереж, інша група експертів, яка представляє інтереси банків, зійшлися в не дружньому батлі. Експерти намагаються зараз з'ясувати, хто повинен і за чий рахунок знижувати еквайрингову комісію. Я в даному випадку висловлюю свою думку, не будучи представником ні однієї зі сторін», - сказав експерт.

Кущ розповів, що коли мова заходить про банки, ми повинні чітко розуміти, що ось ці всі розмови про те, що у нас повинна бути ринкова комісія і банки не доотримають якийсь певний рівень доходу, не зможуть робити інвестиції в оновлення своїх основних засобів і т.д., не витримують критики.

Популярні новини зараз

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

«Всі ці аргументи можна помножити на нуль, тому що у нас 60% банківської системи за обсягом активів і пасивів належить кільком державним банкам. У нас фактично квазідержавна банківська система. А якщо це квазідержавна банківська система, то до неї не можна підходити з точки зору чистої комерції», - резюмував економіст.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв, що центральний банк не може самостійно боротися з інфляцією пропозиції.

Також раніше Кущ розповідав про механізми появи тіньової економіки.