Еквайрингову комісію в сумі 3%, яка вкладається в ціну товару, тобто оплачується простим споживачем, утримує торгова мережа і перераховує на користь банків. Прагнення знизити цей відсоток до 1% натрапив на потужне лобі банкірів. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Банкіри не хочуть втрачати дохід в розмірі приблизно до 20 мільярдів на рік. При чому ця значна сума йде якимось чином на користь власників всіх державних банків, тобто нас з вами. Тому що ми є умовними акціонерами всіх активів», - розповів економіст.

Кущ сказав, що зниження еквайрингової комісії призводить до того, що фінансовий потік дрібніє, і нічого потім буде перерозподіляти в бюджет і «закочувати» в асфальт. Відповідно, багато причетних не доотримають свої доходи.

«Один з найбільших інженерів фінансової механіки Бернард Літар, який стояв біля витоків проєкту введення євро, свого часу створював концепцію про те, що сучасний світ погубить колосальна диспропорція між фінансовими ресурсами, які розподіляються на користь людини праці і фінансовими ресурсами на користь капіталу. Цей глобальний перерозподіл капіталу від праці до великого фінансового бізнесу може привести до серйозних деструкцій сучасної економічної системи», - сказав експерт.

Кущ розповів, що Бернард Літар запропонував ввести спеціальний податок, який називається демередж - це податок на фінансові активи. Умовно кажучи, коли ви розміщуєте гроші в банку, замість того, щоб банк вам платив відсотки, ви платите банку фіксовану суму. Цей податок банк потім перераховує в бюджет і таким чином відбувається частковий перерозподіл від багатих на користь бідних.

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

«У нас фактично через 3% еквайрингову комісію ввели той самий демередж, за допомогою якого оподатковують гроші, які заходять в торгові мережі з боку населення і фактично поповнюють легальний торговий оборот. Але справа в тому, що Бернард Літар вже помер, але якби він дізнався про це, коли був живий, то у нього волосся стало б дибки. Тому що він припускав, що таким чином будуть обкладати податком найбагатших, а в Україні додумалися спеціальним податком у вигляді еквайрингової комісії обкладати найбідніших», - резюмував економіст.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв, що центральний банк не може самостійно боротися з інфляцією пропозиції.

Також раніше Кущ розповідав про механізми появи тіньової економіки.