У храмі Льва Оптинського у Межигірському Спасо-Преображенському монастирі Української Православної Церкви була звершена перша Божественна літургія.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, після літургії була відслужена літія за усіма козаками і ктиторами Межигірського монастиря, імена яких записані у пом’янник обителі XVII століття.

«За переданням, з тих спогадів, які залишилися у нашій святій Українській Православній Церкві, цю обитель могли заснувати монахи, які прийшли на Хрещення Русі з першим митрополитом Київським Святителем Михаїлом. Вони були з Греції, звідки їх направив Патріарх для хрещення Святої Русі», - розповів намісник Межигірського монастиря архімандрит Нікон (Русін).

перша Божественна літургія у Межигірському Спасо-Преображенському монастирі

У середньовічних літописах монастир називали «південною лаврою». У період розквіту Запорозької Січі монастир став головною святинею козацтва.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Кілька разів монастир піддавався знищенню і розграбуванню, але кожен раз відроджувався до молитовного життя.

«На жаль, у кінці XVIII століття монастир був знищений і тут з'явився порцеляновий завод. Це відбувалося у рамках політики секуляризації Катерини II. Потім монастир був відновлений, але, на жаль, у радянські часи монастир знову ліквідували і знищили. Це було найбільш руйнівне знищення монастиря за всю його багатовікову історію», - розповів директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило.

перша Божественна літургія у Межигірському Спасо-Преображенському монастирі

Як повідомив глава благодійного фонду «Архангел Михаїл» В'ячеслав Павлів, роботи з будівництва монастиря вже почалися. Також у цьому році було закладено сад.

«Так, зараз поки недобудований храм, але вже цього року з'являться купола. Є повністю відтворений проект монастиря. Милістю Божою Господь приведе тих людей, які бажають відродити обитель. Хтось працею, хтось молитвою, хтось фінансово може взяти участь. Приємно усвідомлювати, що у обителі згадуються наші предки, козаки, воїни. Ми хочемо продовжити цю традицію», - зазначив В'ячеслав Павлів.

«Межигірський монастир вважався патроном Запорозької Січі і саме з цієї обителі прямували ченці і священники для служіння у Запорозькій Січі. Тут же поховані видатні козаки, наприклад, козацький гетьман Остап Гоголь - предок письменника Миколи Гоголя. Тут похований і козацький отаман Семен Палій. Межигірський монастир - видатний культурний, духовний і історичний пам'ятник українського народу і українського козацтва», - підкреслив Сергій Шумило.

перша Божественна літургія у Межигірському Спасо-Преображенському монастирі

Разом з тим, як зазначив архімандрит Нікон, незважаючи на історико-культурне значення обителі, головне, щоб у монастирі відродилося молитовне життя.

«З Божою допомогою, ми хочемо не тільки відродити монастир, а, в першу чергу, відродити молитву. Відроджується молитовна пам'ять про тих, хто були засновниками цього місця. Важливі не тільки позолочені купола і хрести, а щоб відродилася та віра, тверда впевненість у своєму місці на землі. У першу чергу, ця обитель повинна існувати у молитвах. Цю віру, я бажаю, щоб Господь вселив у наші серця. Межигірська обитель - це духовне, історичне і культурне надбання нашого українського народу», - підкреслив архімандрит Нікон.