Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про проблеми ціноутворення на газ в Україні і про претензії європейців до українських газових трейдерів.

«З серпня 2020 запрацював ринок газу, і українці змогли вибирати собі постачальника з декількох десятків конкуруючих трейдерів, одним з яких зараз і є «Нафтогаз». Але таке відкриття ринку для нас як відро холодної води на голову. Так, за підрахунками колишнього фінансового директора «Нафтогазу» Ярослава Диковицького, ціна газу для населення зросла більш ніж на 200% - з 2,88 грн/куб. м в липні до в середньому 8,8 грн/куб. м в листопаді», - каже Котенкова.

При цьому вона зазначила, що кожен місяць «Нафтогаз» незмінно надавав найнижчі на ринку ціни і найвигідніші для споживачів пропозиції, які згладжували ці скачки. А в пік опалювального сезону навіть гарантував граничну ціну в 6,99 грн/куб.м. Журналістка також розповіла, що говорять європейці з цього приводу.

«З неодноразових звернень Європейського Енергетичного співтовариства, саме «Нафтогаз» і винен в цьому стрибку цін на газ і, що теж важливо, в завищенні сум у платіжках за тепло, в яких 80% - вартість того ж газу», - зазначила Котенкова.

Що ж стосується ринку газу, то, за словами журналістки, критика європейців була спрямована на те, що свої ціни на газ «Нафтогаз» прив'язував до ціни на хабі TTF в Нідерландах, додаючи до неї компенсацію витрат на транспортування, нібито витрачених на доставку газу до кордону з Україною, в той час як насправді блакитне паливо видобувається і реалізується в Україні. Така ж формула, але вже для тепловиків, була прописана в постанові уряду №17 від 24 січня 2020 року, тобто влада і «Нафтогаз» в цьому питанні діяли синхронно.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

«Європейці нам буквально показували на пальцях, що необхідно змінити на газовому ринку для населення, який до того моменту випробував послідовно два шокових стрибка ціни газу - на 45% у вересні і на 35% - в листопаді. Тобто, на думку європейських партнерів, ціна газу в Україні, яка є газодобувною країною, не повинна «змальовуватися» з TTF або NCG, а формуватися виключно на внутрішній біржі», - заявила Котенкова.

Нагадаємо, Знай повідомляв, що Завальнюк розповіла про проблеми Укрзалізниці.

Раніше Попенко висловився про річну ціну на газ: «Фактично нас будуть тупо доїти».