На які проблеми наштовхуються люди після COVID-19, пояснив у програмі «Що далі» на каналі «Знай24» Борис Скачко, терапевт, фітотерапевт, письменник і медичний блогер. Він розповів, що зокрема йдеться про шлунково-кишковий тракт, а саме – здуття живота.

Медик застерігає, що здуття живота – це серйозна і небезпечна проблема, махнути рукою на яку аж ніяк не можна.

Передусім у такому разі для людини існує кардіологічний ризик. «Вона може раптово померти від інфаркту або від інсульту, або від гострої серцевої недостатності», - пояснює Скачко наслідки неправильного приймання їжі. Окрім серцево-судинної системи, існує загроза і для травної. «При здутті живота немає повноцінного перетравлення їжі», - каже він і додає, що в такому разі всі органи та тканини людського організму не отримують поживних речовин, а передусім страждає імунна система.

Серед причин, з яких може статися здуття після перенесення коронавірусу, Скачко називає дві головні. Перша полягає в тому, що COVID-19, будучи респіраторною інфекцією, уражає і травну систему в принципі. Як наслідок – загострення певних хвороб: гастрит, панкреатит, дисбактеріоз кишківника чи дискінезія жовчного міхура. У такому разі саме здуття просигналізує про інші проблеми із травною системою.

Друга причина стосується не так хвороби, як її лікування, - це наслідок вживання антибіотиків. Як відомо, антибіотики знищують і мікрофлору кишечника, важливу для людського організму. Не завжди і не у всіх організм може самотужки впоратися із її відновленням, у певних випадках варто здати відповідні аналізи та зайнятися розв’язанням цієї проблеми на іншому рівні.

Популярні новини зараз

Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами"

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Отже, у разі здуття живота після COVID-19 Скачко рекомендує не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря. Окрім того, варто пам’ятати, що після коронавірусу людський імунітет ослаблений, отже, за певний час існує ризик знову підхопити вірус.

Нагадуємо, Скачко назвав країни, які сьогодні готові вийти з пандемії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що медик дав поради щодо боротьби із метеозалежністю.