Інститут пам'яті в Україні, як відомо, є, але немає Інституту майбутнього. Цю особливість в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» коментує мислитель і громадський діяч, філософ, футуролог, юрист, автор книги «Омріяна Україна. Ключ до майбутнього» Олексій Толкачов.

«Інститут пам'яті у нас з'явився, щоб повернути багато речей в масовій свідомості на свої місця. Він державний. А інститут майбутнього поки що - приватна ініціатива, до держави потрібно ще достукатися. Зеленський за залишок терміну може ще добре «вистрілити», якщо почне запускати стратегічні плани. А плоди вони дадуть в майбутніх десятиліттях», - вважає футуролог.

Якщо ж президент зараз почне розрулювати якісь олігархічні чвари, то його, на думку Толкачова, просто засмокче трясовина, і він не встигне нічого толком зробити.

«Щоб влада була сильною, але права громадян при цьому не обмежувалися, Україні потрібні мудрі та психічно зрілі правителі. Річ у тім, що більшість людей страждає невротичним розладом особистості, який полягає в жадобі загальної уваги та визнання. У крайніх формах воно призводить до необхідності поклоніння. Що буде, якщо така людина прийде до влади? Я бачив, як їде по Хрещатику кортеж Януковича - і це було потрібно тільки для того, щоб привернути до себе увагу. А якщо людина без масштабної мрії, без стратегічного бачення майбутнього доривається до інструментів влади, вона відчуває тільки одне: вона найкрутіша, і може змусити всіх поклонятися собі», - говорить Олексій Толкачов.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він заявив, що нам належить навчитися жити з коронавірусом.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Також Толкачов висловив думку про те, як перетворити Україну з об'єкта в суб'єкт.