Історія знає багато прикладів того, як держава, не поставивши перед собою чітких цілей, зазнавала фіаско.

Про це розповів у своїй програмі «Толчок» політолог Олексій Толкачов.

Ведучий розповідає, що ще з часів Київської Русі ніхто з українських лідерів не планував майбутнього країни. Так, останнім, у кого була мрія і бачення у державних масштабах, був, на думку Толкачова, Ярослав Мудрий. З його смертю розвиток змінився спадом, а могутність Київської Русі – феодальною роздробленістю.

Міжусобиці, брак стратегії, відсутність цілей – ці риси політолог вбачає у багатьох українських лідерів. Очевидно, що чекати успіху та розвитку в такому разі не варто.

Толкачов у цьому контексті торкається і наступного визначного періоду для історії України - козаччини. «Століттями пізніше не було стратегії і у Богдана Хмельницького», - вважає він. Про це свідчить, наприклад, припинення походу на Варшаву 1648 року та повернення до Києва.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Показати ще

Слабкість стратегії, коли такою важливою була її чіткість, показала і Центральна рада 1917 року: тоді вона не могла визначитися зі статусом державного утворення. «І тільки 22 січня 1918 року Центральна рада дозріла проголосити незалежність УНР, але було пізно», - каже він. Так, на той момент вже й Харків належав більшовикам, і Київ потерпав від військ Муравйова.

Нагадуємо, Толкачов заявив, що Україні необхідна своя мрія для просування країни.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що українська тарифна політика визначається вимогами МВФ.