Україна повинна вирішити кризу з виплатами в зеленій енергетиці, щоб розвивати чисту енергетику в країні, а не перетворитися на звалище із застарілими вугільними і атомними електростанціями.

Про це написав народний депутат України Дмитро Шпенов, повідомивши, що Міжнародне агентство з відновлюваної енергетики (IRENA) опублікувало звіт, в якому зазначено що за 2020 рік у світі було побудовано 260 МВт потужностей зеленої енергетики.

"Це 80% всієї нової електрогенерації в світі. Цифри красномовно говорять про те, що промислові та енергетичні компанії масово відмовляються від використання викопного палива», - сказав Шпенов.

За його словами, в українську зелену енергетику минулого року інвестували 1,24 млрд євро. Загальна потужність "зелених" станцій зросла на 1,6 ГВт – до 8,5 ГВт.

«Але є і велика ложка дьогтю-зростання боргів держави перед виробниками екологічної енергії в 2020 році досяг величезних розмірів – понад 22 млрд грн», - підкреслив депутат.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Він уточнив, що загальна заборгованість зараз знизилася дуже незначно і становить 18 млрд грн. Тим часом, держава за допомогою ручного в управлінні складу Нацкомісії з енергетики (НКРЕКП) вже накопичує серйозні борги в 2021 році.

«У той час як весь світ йде по шляху зеленого переходу, наша країна, схоже, пішла в зворотному напрямку. Якщо ми не хочемо перетворитися на світове звалище застарілих технологій, уряд повинен терміново виконати свої зобов'язання – погасити борги перед зеленою енергетикою і переглянути її роль у розвитку української економіки», - підсумував депутат.

Нагадаємо, за інформацією НБУ, на тлі кризи в "зеленій" енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну в 2020 році склав 868,2 млн, тоді як в 2019 році чистий приплив склав 5,860 млрд доларів. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.

Станом на 1 квітня підприємствам "зеленої" енергетики перераховано 4,6 млрд грн із суми "старого" боргу 2020 року. Рівень розрахунків держави з виплати такого боргу становить 20%.

Заборгованість держпідприємства "гарантований покупець" перед підприємствами відновлюваної енергетики сягає 17,8 млрд грн.

За результатами опитувань, які організувала експертна організація DiXi Group, понад 80% українців зацікавлені у зменшенні шкідливих викидів у навколишнє середовище та підтримують розвиток зеленої енергетики в Україні.