За заступником міністра енергетики Олександром Зоріним ще з 90-х тягнеться шлейф корупційних скандалів і кримінальних справ.

Про це повідомляє Антикор.

Так, Антикор нагадав, що до призначення в Міненергетики Олександр Зорін очолював ДП "Мирноградвугілля" і за рік роботи фактично довів підприємство до банкрутства.

"Основні схеми Зоріна полягали в держзакупівлях за завищеними цінами через підставні фірми і терміново зареєстровані ФОПи. Всього за рік під його керівництвом ДП витратило понад 80 млн грн. на незрозумілі товари та послуги, а на підряди зайшли два десятки постачальників з ознаками фіктивності. Крім того, в 2019-2020 рр. «Мирноградвугілля» примудрилося переплатити за електроенергію понад 70 млн грн.», - повідомляє Антикор.

За інформацією видання, Зоріна і раніше підозрювали в причетності до корупційних схем, але цей випадок став найбільш резонансним. Зокрема, ще в липні 1997 року Зорін був засуджений за ст.167 КК (у старій редакції — недбалість) до двох років позбавлення волі. Вирок відстрочили на один рік. Звинувачення за фактом розтрати (ст.86 КК) довести не змогли. У підсумку, Зоріна передали колективу ГКК "Краснолиманська" для перевиховання.

Популярні новини зараз

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Показати ще

Пізніше, було відкрито кримінальне провадження щодо закупівлі посадовими особами ДП» Волиньвугілля «(яке очолював Зорін) та шахти "Бужанська" товарів і послуг за завищеними цінами з вересня по грудень 2016 року.

"З шахтою "Бужанська" взагалі у Зоріна були постійні проблеми. Наприклад, поліція відкрила справу за ознаками недбалості через розукомплектування та зняття з виробничого процесу встановлення ДП-1000 «Грохот». Саме гірники шахти "Бужанська" вимагали звільнити Зоріна і навіть заявили на нього в правоохоронні органи. У серпні 2017 року поліція відкрила справу за ч.1 ст. 272 КК», - повідомляє Антикор.