В ефірі програми «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка колишній міністр інфраструктури України, український дипломат та політик Володимир Омелян розповів про роль парламенту та уряду у процесі законотворення і назвав основні проблеми в системі взаємодії Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

«Тут є декілька системних проблем. В першу чергу, як тільки парламент призначив уряд, вони один одного вважають інородними тілами. Починається конфлікт. І цього не розуміють наші партнери-іноземці», - каже Омелян.

Він зазначив, що в Україні часто парламент не підтримує урядові законопроекти, а уряд ігнорує парламентарів. На його думку, цей бар'єр треба подолати. Якщо міністр перебуває в середовищі парламенту і постійно підтримує правильну комунікацію, процес законотворення і прийняття рішень проходить набагато легше.

«Друга проблема: мені здається, що насправді все-таки у нас поки що країна і партії лідерського типу. І тут все дуже залежить від лідера. І, можливо, це не так і погано, якщо нам пощастить обрати сильну фігуру. Але питання в тому, чи це вдасться, бо це завжди рулетка. І влада розбещує, це дійсно правда. Навіть інтелектуально сильна людина звикається. Вона одразу наступного дня переростає в формат мільярдних цифр і геополітики», - каже Омелян.

На його думку, що демократія і система стримувань і противаг – це найкращий варіант для функціонування державної системи. При цьому, він зазначив, що дуже часто парламентарі та урядовці не розуміють, за що голосують. Політик розповів про неодноразові випадки у Кабміні, коли заслуховувалась урядова постанову чи законопроект, а на логічні запитання профільний міністр був нездатний відповісти.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

«Тобто він щось вносить, а сам достеменно не розуміє, що він вносить. Те саме відбувається часто у парламенті», - заявив Омелян.

Як повідомляв Знай.ua, Дубовик заявив, що в Україні відчувається брак некорумпованих фахівців.

Раніше Ягун розповів, як депутати поза службою отримують військові звання.