Законопроект про екоконтроль №3091 наділяє екоінспекцію надмірними повноваженнями, що може призвести до зростання корупції в галузі та посилення тиску на бізнес. Про це в коментарі «Сегодня» розповів президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Новий законопроект збільшує можливість планових перевірок в 2 рази, штрафи – в тисячі разів. Вони складатимуть від 2 до 5,5 млн грн за один раз. Для середніх і дрібних підприємств це фактично питання виживання. Зрозуміло, що в сотні разів збільшиться і розмір необхідних хабарів», - розповів Каленков.

За його словами, згідно із законопроектом, екоінспекція зможе проводити позапланові перевірки за надуманими приводами та з ініціативи будь-якої особи, без належного обґрунтування. При цьому ніякої відповідальності за це для інспекторів законопроектом не передбачено.

"Тобто будь-який конкурент може наслати такі перевірки на конкуруюче підприємство і при цьому не нести ніякої відповідальності", – підкреслив Каленков.

Крім того, він звернув увагу, що законопроектом передбачається безліч спірних норм. Зокрема, норма, за якою інспектори зможуть приходити на підприємство без присутності керівника, в будь-який час дня і ночі, в тому числі у святкові дні. Якщо їх не пускають-можуть виписати мільйонний штраф, якщо допустять на підприємство - вони зможуть переривати його нормальну роботу, опечатувати різні частини виробничого процесу і зупиняти саме підприємство без рішення суду. На думку Каленкова, такі норми відкривають широкі можливості як для корупції з боку чиновників, так і для недобросовісної конкурентної боротьби.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Для ФОП вступили у дію нові правила

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Показати ще

Крім того, ще одним недоліком законопроекту експерт вважає виведення екологічного контролю за рамки базового закону про перевірки.

"Те, що нову службу державного екологічного контролю виводять з – під дії цього Закону, створює можливості для зловживань чиновників і створення корупційних схем", - підкреслив Каленков.

Раніше президент ІСС Ukraine Володимир Щелкунов заявив, що проведення екоінспекцією перевірок, які передбачаються в законопроекті про екологічний контроль (№3091), можуть призвести до зупинки промисловості.

У свою чергу гендиректор УНПА" Укркокс " Анатолій Старовойт вважає, що прийняття законопроекту про екологічний контроль може призвести до зриву технологічних процесів на металургійних підприємствах і збільшення викидів заводами.