Смертність в Україні вище, ніж у більш розвинених країн світу. Так заявила журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua та розповіла про головні причини тенденції скорочення населення України.

«Населення України стрімко скорочується. До 2026 року населення України скоротиться на 1 млн осіб, що становить близько 2,5% від загальної чисельності населення країни. Про це сказала Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України. Прогнози щодо скорочення населення - як ті, що робить ООН, так і Інститут демографії та соціальних досліджень - всі показують тенденцію скорочення населення України досить швидкими темпами», - розповіла Котенкова.

Вона зазначила, що, за словами Ткаченко, така тенденція стрімкого скорочення населення спостерігається протягом останніх 10 років. Україна входить в 5-ку країн світу, де населення скорочується найшвидшими темпами. Лідія Ткаченко зазначила, що основні причини скорочення населення - зниження темпів народжуваності, зростання темпів смертності, еміграційні процеси. Окремо експерт зауважила щодо прямих і непрямих наслідків впливу поширення COVID-19 на демографічні показники. У зв'язку з пандемією, ми будемо мати скорочення народжуваності, а також буде зростати смертність.

«Лідія Ткаченко додала, що в Україні смертність вища в порівнянні з більш розвиненими країнами світу. Ми відстаємо шаленими темпами за показниками тривалості життя - і серед немовлят, і серед усіх інших вікових категорій. У минулому році смертність зросла не тільки через наслідки COVID-19, а й від традиційних причин: це серцево-судинні захворювання, онкологія, а також - травми, самогубства тощо», - розповіла журналістка.

Вона зазначила, що в Україні також не збираються проводити перепис населення. Хоча, наприклад, в Польщі він розпочався 1 квітня, за часів жорсткого карантину, який триває в країні ще з осені. Участь в переписі - обов'язкова для всіх, хто проживає в країні, включно з іноземцями, які там знаходяться з різних причин.

Популярні новини зараз

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч

Показати ще

«Вслухайтеся. Участь в переписі обов'язкова! На рівні закону визначено штраф за неучасть: до 5000 злотих, що більше 36 тис. грн. За неправдиву інформацію взагалі можна сісти у в'язницю. Працює гаряча лінія, де можна дізнатися про процедуру і поставити питання. Одним словом, просто і системно, незалежно від карантину, Польща зробить те, що нам зробити весь час щось «заважає», - заявила Котенкова.

Як повідомляв Знай.ua, Попенко пояснив, чому не підвищили ціну на електрику.

Нагадаємо, раніше Лазебна розповіла, як рік пандемії вплинув на бідність українців.