Чому українській владі варто прийняти закон про лобіювання, пояснив у програмі Дмитра Снєгирьова «Політика навиворіт» політичний консультант Сергій Биков.

Передусім Биков пояснює, що таке лобіювання взагалі та що воно передбачає: «Лобіювання – це представлення інтересів, захист інтересів на догоду нам – тим людям, чиї інтереси представляють». Тобто це є звичною частиною роботи політичних партій, але в цьому контексті йдеться про роботу професійну та комерційну, підкреслює він. Биков має на увазі діяльність галузевих асоціацій, груп інтересів та впливу.

«Люди, які здійснюють лобіювання, мають звітувати у прозорому реєстрі, звідки вони взяли гроші, і для чого і на кого вони планують впливати», - вважає експерт. Хай це окремий депутат чи у разі пропорційної виборчої системи ціла партія, але прозорий звіт щодо джерел надходжень на виборчу компанію та виборчий фонд повинен обов’язково бути.

Політичний консультант також заперечує будь-які звинувачення лобіювання у корупційних схемах. «Це не про “занести конверт”», - зазначає він. Навпаки, ця діяльність стосується порядку денного, стосується аналітики. Так, можна звернутися до послуг експертів та центрів аналітики, сплатити податки та робити регулярні звіти.

Нагадуємо, Биков заявив, що в Україні необхідно ухвалити закон про іноземних агентів.

Популярні новини зараз

З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ

Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Таран закликав українських політиків об’єднатися та знайти союзників у конфлікті з РФ.