Головною новиною українського політичного життя 2010 року стало несподіване для багатьох обрання президентом Віктора Януковича.

Про те, як і чому це сталося, в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповідає історик і політолог Кость Бондаренко.

«В історії України мало не кожний рік є переломним. Хочеться якоїсь стабільності. Ось і 2010 рік у багатьох вселяв надію на те, що пройдуть президентські вибори - і настане стабільність, хто б на них не виграв. Народ втомився від революції, від Майдану. Але зустрічали цей рік з тривожними передчуттями. У країні тоді поширювалася епідемія свинячого грипу, не вистачало ліків і медичного персоналу», - нагадує історик.

Вибори проходили на тлі паніки. Шанси Януковича і Тимошенко оцінювалися як 50:50. За підсумками опитувань Янукович випереджав, але у Тимошенко в рукаві завжди були «соціологічні партизани» - прихильники, які соромилися відкрито заявляти про свої погляди. Її соціальною базою, зазначає Бондаренко, завжди була сільська місцевість і особливо районні центри - як і зараз. Янукович мобілізував Схід, Південно-Схід і Крим. Оскільки за Тимошенко стояли центр і Захід, то стався електоральний розкол України.

«Дива не сталося. Результат, який ми побачили, виявився таким: за Тимошенко - близько 25 відсотків, за Януковича - близько 35. Головною сенсацією виборів 2010 року став результат Віктора Ющенка: трохи більш як п'ять відсотків. Президент ще недавно був Месією, надією українського суспільства, а тепер отримав фактично розгромний результат», - каже Кость Бондаренко.

Популярні новини зараз

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він розповідав про події, які передували цим виборам і багато в чому визначили їх результат.

Також Бондаренко вказав на причини того, чому Європа так і не диверсифікувала постачання газу.

https://www.youtube.com/watch?v=TuYip1zfCw0&feature=youtu.be